May 24, 2010

Mee Ketam Part3

Assalamualaikum..

Opis mate Chon ada bgtau mee ketam yg mmg ada ketam kat Juru.
Tapi not exactly Juru, nama tmpat tuh Kuala Sg Juru.
So misi kami last month mencari mee ketam Kuala Sg Juru.

Chon kuar exit autocity jgk tapi aku tak igt la ada satu jalan dia
hentam aje msuk sbb ada nmpak signboard ke Kuala Sg Juru.

On the way ke Kuala Sg Juru kami terjumpa beberapa kedai yang menjual mee ketam.
Rupa2 nya byk org2 Sg Juru nih jual mee ketam.
Selain mee ketam ada jgk kedai mee udang.

Tapi misi kami nak carik jgk mee ketam Kuala Sg Juru!
Kereta pun di pacu dgn laju sbb dari Pekan autocity ke Kuala Sg Juru
tu jaraknye agak jauh jgk
Aku hampir2 feed-up tapi Chon relax jer

Akhirnya smpai jgk ke simpang Kuala Sg Juru
Lepas aje sikit dari simpang tuh kami nampak la
Satu signboard besar Mee Ketam Pak (ape tah hahah sori ar tak igt lupe la)
Tapi Chon tak puas ati dia kata maybe ada lagi kedai laen kot
Sbb kitaorg baru aje masuk jalan tu
So Chon memacu lagi ketanye tapi mmg dah takde dah kedai laen
So kami agak itu la kot bgai di kata.

So patah semula ke kedai tadi.
Terus order mee ketam dua!

Suasana kedai mcm menarik tau bsar n agak moden skit.
Sori ler tak smpat snap gambar kedai sbb masa tu tgh pangku arman dia tido.

Cuma tunggu lebih kurang 10minit aje mee yg ditunggu pon dah smpai
Hurm look so declicious!
Memang ada ketam! dua ekor lagi! tapi size M aje.
Tapi tak kesah la asalkan ada ketam!

Kuah mee kali ni laen agak cair mcm kuah tumisan aje
Kuah kali ni mmg takde isi ikan
Rasa mee ketam ni bagi aku ok la sedap jgk
Aku suka sbb pedas! sgt pedas!

Komen Chon dia tak brapa berkenan sgt.
Katanye rasanye ok sedap tapi
dia lagi suka mee kuah ketam tuh
Yeah aku agree mmg mee kuah ketam tu lagi sedap!

Tapi apa2 pun rasanye tetap sedap juge.
Selamat merasa!

Ini la rupa mee ketam Kuala Sg Juru! cuba la

So abis sudah kisah mee ketam..

daa....

Mee Ketam Juru part2

Assalamualaikum

Ok masih lagi citer mee kuah ketam yer..

Last two weeks kami makan lagi mee kuah ketam di tempat yg sama itue
Aku mmg tak sabar2 nak makan mee kuah ketam tue.
Tapi kali ni kami beramah mesra skit ngn org yg amik order.

Kami tnya gerai ni mmg ada kuah ketam aje ke?
Ketam nye mmg takde ke? heheheh
Sekali terus dia tunjuk satu bekas penuh berisi ketam!
Dalam ati "hah amik hang sekali dia tunjuk ketam daa!"
Nak saiz apa? semua ada! kecik bsar order aje!

So Chon pon order ar mee kuah ketam beserta dgn ketam fresh!
Aku? aku tetap nk yg biasa..sbb?
ntah le aku dah mmg tertarik tergam ngn mee kuah ketam aje
Tak nak yg laen doh!

Mee kuah ketam aku smpai dlu
So apalagi nyum2 aku mkn dlu ar dgn lahapnye
Sori ar abg kelaparan tak dpt nk nuggu mee ketam awak tue

Mee ketam Chon tu derang masak laen
Kira spesel skit ar
Chon tak sbar tu nk tgk cane spesel nye
So dlm 3minit pastu smpai la mee ketam nye
Nampak upa mcm menarik still guna kuah yg sama
Tapi kali ni derang tumis skit kot
Sbb aku nmpak agak berminyak sdikit

Hurm aku rasa jgk ar kuah mee ketam Chon tu
Komen aku..takde la sedap sgt
Mee kuah ketam tu lagi sedap.

Upanye Chon pon mcm tu jgk
Ketamnye mmg ar sedap tapi mee kuah ketam tu
Mmg lagi sedap takde bandingannye
Walaupun takde ketam
Tapi rasa sgt la sedap!


Ha ini la rupa mee ketam tu (sori kualiti gambar tak elok sbb amik thru my phone lagik!)
Hage nye cuma RM8.50 aje murah kan!
(ikut size ketam jgk la tapi ni dikira XL nye size tau)
Kalau kat KL ni mau puluh2 hinggit!

Ok la kisah mee ketam ni belum berakhir
continue part3 plak yer muahahaa
rajin plak aku menaip arini hurm...

Mee Ketam Juru part1

Assalamualaikum...

Dah lama tak update blog aku igt cam nk kuburkan aje blog ni tapi kdg2 rasa rindu jgk.
Aceli ada byk cite nk dikongsi tapi kemalasan utk menulis dan mengarang tersangat la tinggi.
Kan bagus klau ada technology yg mampu tulis apa benda yg aku nak ckpkan muahahaha..
tu sudah tahap kronik nye gile malas!

Arini aku nak kongsi satu jenis mee..
mee ni laen dari yg aku mkn..selalu mkn mee bandung,
mee kuah, mee ladna, sizzling (mee jgk kan),
mee udang dan segala jenis mee version melayu la
yg chinesse nye mskn aku mmg jarang la makan tapi tau la jenis2 nye.

Ada la sorang kwn aku ni buat status dlm Facebook
katanye dia g makan mee KETAM kat Juru, Penang..
pergh sedap gile katanye..
Aku pon tergoda jgk dgr comment nye itue
So why not aku pon nak try jgk la dah alang2 mmg setiap bulan kami balik kg.

So misi mencari mee ketam pon bermula la di Juru (ini cite 2-3 bulan yg lepas ye hehehhe)
Kwn sy tu kata mee ketam msuk kat autocity n berdekatan dengan simpang petronas
Pusing nye pusing jumpa la jgk
Tapi tak tulis pon besar2 mee ketam
Yang ditulis nye Mee Kuah Ketam.

Hurm takpe la asalkan ada jgk perkataan ketam
So cuba aje la dah alang2 dtg kan
So dgn teruja nye kami pon order la sorang satu mee ketam tuh
Satu tuk Chon satu tuk aku

Nampak mcm menarik! So tempting!
Tak sabar nak rasa...
Bila dah rasa..MEMANG SEDAP sgt!
Aku tak penah lagi mkn mee ketam
Tapi mee kuah ketam ni mmg sedap!

Tuk pengetahuan,
mee ni mmg takde ketam
Tapi kuahnye tu derang dah mesin isi ketam
dan dijadikan kuah
So rasanya kuah nya mmg manis ketam asli!
Kuah nye agak pekat dan likat sedikit.

Klau tak caya pegi la cuba rasa
Harga nye pon murah cuma RM3.50 aje
Berbaloi sgt2

Ha ini la rupa mee kuah ketam itue (sori la ni camera phone aku ni tak sharp sgt huhuhuhu)

Kedai nye kecik aje tepi jalan jer
Tapi customer nye tu pelbagai bangsa yg dtg makan
Even kedainye tu mmg gerai
Tapi aku rasa dia untung byk maaa
Sbb mcm tak putus2 org dtg mkn
Bukan setakat mee ketam depa jual
Ada mee goreng ketam n nasi goreng ketam

Ada la aku tgk one customer tu mkn mee goreng ketam
hurm nmpak so tempting!
Chon dah angkat kening kat aku sambil bsik
"ma cam sedap jer!"
"hurm apa kata kita tapau mee goreng plak!"
heheheh gilenye makan!
So tapau le!

Dan rasanye mmg tak menghampakan
Mee goreng ketam nye pon tersangat la sedap
Even mmg takde ketam tapi mmg rasa ketam!
Cane tu! huhuhuh whatever pon alhamdulillah kenyang!
Semoga murah rezki derang.

Ok la ni kisah mee ketam part 1 yer..
Part 2 nyusul di entry laen plak..