Aug 28, 2009

Menu tuk hari ke-6 posa

Salam....

Arini aku tunjuk menu posa aku lagi mana la tau bleh jadi sumber/idea tuk viewers tuk masak2 kan..tapi slalunye aku nye msakan mmg simple ajer..
InsyAllah spnjg bulan ramadan ni aku akan upload la menu2 tuk berbuka posa yer so mmg tiap2 ari (tolak ari wekend) mmg akan ada ler updatenye..
Well kemarin igt nk membeli kat psr rmdan kat bdr tun hussein on tapi dsbbkan hujan lebat sgt so tak jadi plak (huh mmg kena msk!)
So smlm aku cuma msak sambal ikan kering (isi ikan talang), daging masak lada hitam and ikan goreng..smlm mmg simple tapi abis licin plak tuh hehehe klau tak..ada la jgk saki-baki skit2..





Then pagi tadi aku dgr lagi mutiara kata dari Datuk Abu Hassan Din Al-hafiz..
Tajuknye: Empat Sumber Kebahagiaan huraian dari hadith yang diriwayatkan oleh (ala tak igt la plak sowey ek) daripada Ali bin Abi talib..

Sumber pertama: Isteri yang solehah
Sumber kedua: Anak-anak yang berbudi
Sumber ketiga: Sahabat-sahabat yang baik
Sumber keempat: Rezeki dari negeri lain (ramai berpendapat ini adalah rezeki halal menurut Abu Hassan Din)

So kawan2 penting bagi kita utk menjadi isteri yang solehah di mata suami dan di sisi Islam..bagi yang belum berkawen beringat-ingat la yer..

Kita perlu mendidik anak kita sebaik mungkin ke-arah jalan yang betul dan diredai Allah supaya anak kita itu dapat memberi kebaikan kepada kita...

Sahabat juga tidak boleh diabaikan..kita perlu berkawan..kawan lah dengan orang yang mengajak ke arah kebaikan ke arah ke islaman.
hendaklah kita menjauhi rakan2 yg suka menganaiya, yang mengjak ke arah kemaksiatan dan kemungkaran..
tetapi jika kita berniat untuk mengubahnya maka amatlah digalakkan untuk mendekatinya tapi jika dia tak jgk bleh berubah maka jauhi lah yer takut kita plak terikut sekali kan..

Dan cari lah rezeki yang halal..kalau was2 tu tak payah ler..

psl bab ni satu la aku nak ingat kan..
jika kita yakin bahawa tempat makanan tu disediakan secara halal takpe teruskan...

Tapi aku skg ni gara2 H1N1 ni aku berfikir sejenak kenapa bala' ini diberi?

satu hal mungkin kita dah tak menjaga lagi halal nye mknn itu iye la kalu nak ikut manual tuk pengguna Islam tu mcm semua benda kat msia ni kita tak bleh makan kan..

Hampir ksemuanye ada campuran bahan "ba alif ba ya" tu so macam mana lagi?

Aku amik cth satu la psl kedai makanan..

Aku rasa kat sini kita yang perlu berhati-hati dalam memilih kedai tuk makan especially kedai yg tokei nye tu "ca ya nun alif" tapi ada tanda halal n hired pekerja indon-islam (nmpak pkai tudung la kan)

Aku skg cam was2 plak ngn tokei cmtu depa ni tau ke halal tu mcm mana?

Maybe la depa tu tak masak/sediakan " ba alif ba ya" kat kedai tu tapi sumber2 bahan nye depa amik dari mana?

Cthnye la bahan ayam...Kita pon tak tau kan ntah ayam2 yg disediakan tu di ambil dari peraih "ca ya nun alif" jgk ntah betul2 disembelih secara Islam atau tak kan?..


Aceli benda2 cmni yg kita kena alert tak semestinye dia tak jual " ba alif ba ya" tu akan dikira halal.

Aku ada jgk dgr kawan2 aku cite yg ada tokei2 ni rebus tulang " ba alif ba ya" tuk dibuat sup klau takde " ba alif ba ya" tu aceli tak sedap ler huhuhuhu.

Aku bukan la nk disciminate mana2 pihak cuma aku sebagai umat Islam perlu berhati-hati sbb apa yang kita makan akan menjadi darah daging kita..wallahualam..

Aug 27, 2009

Digital Kitab

Salam...

Semalam balik dari keje Chon ada singgah kat Khaleefa Technology kat jalan Dagang..
Aku tak tau la dia buat apa kita situ apa yg menarik ntah...
So aku pon ikut la msuk sekali upa2nya dia nk beli Kitab Digital..

Kitab Digital? fikir aku tak penah dgr or tgk lagi cmne upanye n aku tak tahu menahu pon akan kwujudan nnye....

So Chon pon membeli la smlm dengan harga RM300++ (aku tak pasti bape tapi Chon kata 300 lebih) huh mahal jgk kan tapi berbaloi la kot...

Aku sempat usha benda tu time waktu imsak tapi cam menarik jgk la ia nya portable, bleh guna batery or adapter and ada audio sekali beserta dgn tulisan2 ayat nye la..

Mari kita tgk apa keistimewaannye...tapi just nk bgtau kesmua translation takde audio yer hanya bacaan al-Quran, hadith and Doa sahaja ada audio yang lain semua nye text. Ia juga telah mendapat kelulusan dari pihak para ulama.

1. Al-Quran 30 juzuk 114 surah (terjemahan in BM

2. 11 kitab hadith (sahih muslim (in Eng), bukhari, etc)

3. 3 kitab tafsir (al jallain shj in bahasa Indonesia yg lain smua in Eng n arabic - ada ibn kathir

4. Bimbingan 74 doa haji dan umrah (in BM)

5. Bimbingan solat dan taharah

6. Bimbingan puasa

7. bimbingan zakat

8. bimbingan 14 doa selepas solat

9. bimbingan 81 doa harian

10. Asma-ul Husna

11. 19 kisah para nabi

12. 35 kisah tokoh Islam

13. 102 kisah teladan

14. 4 doa khatam Quran

15. Waktu solat dan azan automatik di 2800 bandar (msia)

16. Arah kiblat 2800 bandar (msia)

17. Calenda masihi dan hijrah


hah ini la rupanye kecik aje bsar tapak tangan kita jer



benda ni smua berada dlm kotak kitab digital tu apa yg ada?

1. diberi lagi skl batery dua bji double A
2. Adapter
3. satu CD software tuk digital tu tuk kemudahan bleh transfer ke PC
4. kompas (tuk kiblat) - tapi utk lebih tepat better guna arah kiblat yg kat dlm kitab digital tu
5. USB


n percuma lagi tasbih digital..aku tak try lg mlm nnti nk try cam best jerk..

Apa2 pon aku rasa puas ati jer bila Chon beli kitab ni best jgk...alhamdulillah..bleh le kwn2 beli jgk....



P/S: ish time2 posa ni rajin plak aku mengupdate blog yer ish2 mcm takde keje jer padahal byk keje ni hehheeh

Menu di hari ke-5 posa

Bismillah....

Ha semalam smpai umah agak lewat sedikit..
So aku rasa cam malas plak nk masak tapi Chon kata brg basah ada lagi dlm peti ais membazir ajer klau tak masak huhuhuu...
So kena la masak jgk...masak yg simple2 aje...
Macam biasa la Chon akan bw arman n aryna g kluar sbb nye klau depa dok kat umah alamatnye kol8 le baru dpt mkn..
Kenapa? sbb nye arman tu tak bleh tgk mamanye klau nmpak mamanye baru balik keje apa lagi nk nyusu ler nak manja le alih2 lmbat ler keje aku kan...
So maybe spnjg bulan posa ni Chon akan pndai2 ler menjaga kedua anak-anaknye tak kisah la nk bwk g mana pon...
Oriats menu smlm adalah sambal telur, udang goreng, ikan terubuk goreng n air asam..

Sambal telur - telur ni dipecahkan ketika sambal tu cabai tu tu sedang mendidih..aku lebih suka sambal telur yg digoreng terlebih dahulu tapi Chon lak suka yg mcm ni so kena la ikut cara dia sbb nnti aku sorang jer mkn sambal tu huhuhu.

Udang putih goreng ajer..
Ikan terubuk pon goreng jgk tapi akan dicicah bersama air asam.
Air asam yg akan dimakan bersama ikan terubuk hehhehhe
aku sertakan sekali resipi air asam ni sama jer konsep tuk daging bakar (jal aku tulis disini aje yer)
1. Beberapa biji Cili padi n Cili hidup (ikut kepedasan masing2 la yer), sedikit belacan, secubit garam n gula..ksmua bahan2 itu ditumbuk..
2. Lepas abis tumbuk perah sedikit limau nipis, serta msukkan jgk sedikit cuka n air asam jawa (ni utk kuah nye)
3. Finally masukkan hirisan bawang besar n tomato
4. Additional perasa klau sapa2 yg suka kerisik boleh msukkan sesudu kerisik ke dalam air asam ini yg dalam gambar tu aku msukkan kerisik sbb Chon suka
Oraits yg kat bawah ni plak menu tuk sahur nasi goreng ajer sbb sayang plak aku tgk nsi kemarin yg tak abis so tak nak mmbazir aku goreng jer la

Aug 26, 2009

Menu tuk hari ke-4 posa

Bismillah...

Baru masuk hari ke-4 aku dah tak tau nk msak apa..
iye la selera org berpuasa ni slalunye nk mkn yg sedap2 aje kan maklumla penat menahan diri hehehheh..

tapi aceli erti berpuasa ni mendalam sgt bukan saja kita menahan diri dari lapar dan dahaga tapi sbnye menahan diri dari melihat perkara2 yg tidak baik, maksiat, mengumpat, dan sbg especially mulut kita ni yg nak kena jaga betul2 kalau tak penat berpuasa aje la memenat kan badan aje..
slalunye bulan posa ni org rajin mmbaca quran dan melebihkan semayang sunat..
tapi lepas aje raya org dah tak buat dah.. masjid/surau kosong jer..

patutnye teruskan lah..bulan posa kita bleh buat sanggup g smyg terawikh smpai kol10-11 mlm inikan pula hanya smyg jemaah maghrib dan isyak smpai kol9mlm jer (paling cepat la kan)..
aku ni kata aje lebih tapi tak pegi jgk bukan takmo pegi tapi buat msa skg ni ssah nk control arman tu klau aryna ok lagi arman la leceh skit takpe sabar2 tunggu dia dua tahun baru ok kot..tapi buat nye umur aku tak pnjang time tu takpe aku buat stakat yg termampu oleh aku..inysAllah moga niat aku tuk beribadat mendapat keredaan Allah dan Chon.
Keredaan suami tu penting tau..

pagi tadi aku ada dgr ceramah di channel oasis 106 dari Dr Abu Hassan Din al-hafiz..

tajuknye Isteri yang dilaknat Allah SWT...

Ceramah ni kupasan dan hadith yang sahih sahaja..


Antara isi2nya:
1. Isteri tidak boleh meninggalkan bilik / rumah suami tanpa izin kalau tanpa izin Allah akan melaknat smpai keesokkan hari nya jika berterusan smpai ke sudah la dilaknat...

2. Rumah tangga tak bahagia jika di laknat Allah SWT

3. Jangan membelakangkan suami..

4. Jangan menolak kehendaknye (baik dari segi zahir dan batin)

5. Ada la kisah Dr Hassan Din tu cite yang ada sorang perempuan bertanya kepada Rasulullah SAW "wahai Rasulullah jikalau ibuku sakit dan suami ku pula pergi berperang bolehkah aku pergi melawat ibuku yang sakit itu?"

6. Jawab rasulullah SAW "Kamu tidak boleh keluar rumah jika tidak mendapat keizinan dari suamimu walaupun ibumu sedang sakit"

7. Dari situ menunjukkan betapa izin suami adalah berat sekali sbb org ppuan ni bila dah berkawin hak nye adalah suami nye bukan lagi mak bapa tetapi bagi seorang suami haknye bukan setakat isterinye sahaja tetapi jgk kepada mak dan bapa nye.


Fuh sesungguhnya aku mendapat ilmu yang berguna di waktu imsak itu..sama2 la kita renungkan..byk lagi peranan wanita terhadap suami..klau kita lebih mempelajari akan hak2 wanita di sisi suami pasti takut..berat kita lebih kepada suami... Aku kadang2 ngn Chon ckp lebih kurang aje huhuhu berdosa tau...mmg la syurga bukan di telapak kaki suami tapi dengan mentaati Allah SWT, Rasulullah SAW dan suami insyaAllah tempatnye di syurga..wallahualam

Ish apa la entry aku ni passal makanan tapi dah melalut plak sowey yer
Ok la di bwah ini dipaparkan menu yg aku masak tuk ari ke-4 simple sgt2 cuma ada daging goreng, gulai sotong, ikan merah goreng n sambal belacan.





Menu arini? huh tak decide pon lagi...

Aug 25, 2009

1st word Arman...MAK......

Arman skg ni dah pndai ngomel2 ntah apa yg disebut pon tak faham kan...aku rasa dia ni cepat ckp jgk mcm kakaknye kecik2 lagi dah nmpak tendency nyer..sebutan yg paling clear kuar dari mulutnye MAK semua org dia panggil mak kalau pagi2 bangun tido nmpak aku still lagi pejam mata (aceli aku berlakon aje tido saja nk tgk prngai dia) pasti dia akan korek mata aku then panggil Mak! suh aku bangun ler tu kalo aku buka mata je pehtu dia akan senyum aje n panggil Mak lagik! kalau aku tak tgk dia..dia akan panggil Mak tu berkali-kali terjerit-jerit suh tgk dia huh! bila kita dah tgk senyum aje... kat aryna n papa nyer pon dia panggil Mak! haish mcm2 tapi dia tak bleh jalan2 lagi sedih dah nak masuk 11 bulan dah...berdiri n meniti berjalan, merangkak dah cekap sgt2 huhhuhu takkan ler lmbat cam aryna uwa tak best...

Menu tuk 1st n 2nd day buka pose

On 22nd and 23rd of Aug 2009 bersamaan dengan 1 Ramadhan 1430 hijrah bermula nya episode posa tuk tahun ini..kali ini adalah kali yg ke-3 aku berpuasa bersama2 ngn Chon dan ditambah ngn aryna n arman. Thn pertama masa aku kawen berdua je ngn Chon tapi time tu dah ada aryna dlm perut 2nd year lak dah ada aryna..so bertiga..tapi time tu sarat ngandung kat arman..thun ni arman dah kuar so kami 4branak ler..mcm biasa la bila dah ada anak ni mmg anak ler didahulukan..b4 time buka posa aku akan makesure kan yg depa2 ni kena diberi mkn dlu kalo tak aku mmg tak bleh mkn so bila perut derang dah kenyang mmg ngam2 je time nk azan slalunye arman akan bw diri main sorang kat depan tv tapi anak dara sunti aku tetap di dapur knonnye teman mama n papanye la makan tapi dia lagi sbuk nk mkn padahal aku dah suap ckup2 mknn tu..biasa la budak2 kan mmg sibuk aje la depa tu..tapi takpe aryna leh mkn sndri klau arman mmg kena tunggu dia abis mkn baru la aku bleh makan..well apa2 pun enjoy buka posa ngn anak2 aku ni mcm2 ragam menguji kesabaran betul. Pagi sabtu tu kami pegi ke pasar borong selangor Chon kata nk mkn udang laut bsar aku plak nak crab. Bila smpai je kat pasar tu aku terus round carik crab bunga tapi hampa takde! cedey tul nangih so beli udang laut Chon, udang galah, daging, ikan jenahak, ikan terubuk, ikan merah dan sotong aje semua ni utk stok seminggu....Udang laut tu kitaorang beli smpai sekilo RM45 gilosh! aaa mlantak la Chon smua udang2 tu...


Ada dua jenis udang kat sini udang laut putih tu ngn udang galah


Menu di hari pertama ala kadar ajer sotong sambal, udang goreng, ikan goreng n ikan pekasam






Ini pulak menu di hari kedua daging bakar di makan ngn air asam

sambal udang galah serta sayur goreng bendi itu ajer..

Ini plak menu tambahan saje je suka2 buat nama nye baked potato berintikan minced beef (mince beef tu ditumis ngn bahan kisar)

Menu2 aku smua nye akan berasaskan sambal tumis n bakar membakar sbbnye Chon tak brapa suka mkan kari/gulai or masak lemak cili api..kalau aku buat smua2 tu aku sorang ajer yg makan..kadg2 aku cuba jgk msak ala2 western tapi dia takmo payah2 jgk..klau gulai tu pasti rempah yg digiling baru dia nak makan ooo tak kuasa le aku nak giling mesin ajer...so klau aku buat gulai mmg tak guna rempah2 dlm plastik tu aku akan buat mesin rempah sndri la (blaja dari mak Chon).

Apa2 pon aceli mkn yg kita msak tu lagi best dari yg dibeli kan even mknnye simple ajer. Tapi aku kadang2 mknn yg dibeli pon sodap jgk heheheh ikut tekak masing2 ler.. ok la tuk muslim viewers slmat berpuasa n slamat berbuka n jgk slmt berterawikh (huhuhu aku dah dua tahun tak pegi terawikh...terawikh kat umah aje..ssah la ngn arman kecik lagi kalau aryna tu aku bawak aje)

Aug 24, 2009

Jalan2 g cameron Final part

Bismillah...

Ok ni final part episod g jalan2 ke cameron...ni dah msuk 3rd day. Kami bekfast kat tanah rata ada kedai roti canai kat situ sori ar tak dpt amik gambar sbb arman tido dlm kendongan so ssah la tapi aku nk kata roti canai makcik tu mmg sedap ramai giler org..

Oraits on the way nk balik kitaorg singgah lagi skl kat brinchang kot tuk beli syur2-an n buah2-an. Masing2 dah tak larat sgt sbb penat kemarin dah jln byk sgt...mlm2 pon kuar jalan jgk kitaorg tak naik keta sbb nye nak menikmati view di mlm ari ala dekat jer ngn londge. Yg last nite tu kitaorg pindah kami tak dok lagi kat penginapan persekutuan tu kami ke Jurina Londge plak..best dok kat situ sbb dkat ngn town bleh jln kaki jer.


aku penah tgk kak E tangkap gambar kat sini so suh la Chon snap satu kat sini tapi cuma nmpak strawbery besar tu ajer yg kat atas nye cantik jgk nasib ler Chon yg tangkap kan....

Ok last day ni spt yg dijanji kami ke self plucking strawbery..satu kotak plastik tu 1/2 kg jer harganye RM20 mahal jgk kan klau beli kat psr mlm bleh dpt byk kotak tuk RM10 jer...takpe arr janji dpt self plucking! Aceli ada cara nk tau buah strawbry ni yg betul2 msak aku assume mana2 jer yg dah kolor merah tu dah msak upanye klau kita pluck tu cam senang jer tercabut buah nye tu tanda nya buah tu dah ranum so klau amik yg ranum tu mmg btul2 manis..klau amik yg ssah nk cabut tu tapi kolor nye mmg nmpak cam dah masak dah..ada la sedikit terasa masam nye..baru ku tahu so kami mmg cari yg betul2 ranum jer..yg betul2 ranum tu tak byk sgt..byk ada yg bsar2 tapi blum ranum so tak nak la masam skit kan... tapi Chon berjaya jgk pluck yg betul2 ranum setelah menghabiskan masa selama sejam setengah kat sini! Aku plak ssah sgt nk pnjat yg tinggi2 sbb jalan yg derang buat tu agak curam dah le bsah2 takut plak aku kang tak psal2 aku ngn arman jatuh oo tidak!



Aryna buat muka sengih sbb kata nye "Wow wee! Best! byk buah strawbery mama! kakak suka!"
















Arman ni pon nak jgk plucking pehtu diramas-ramas nye buat tu geram aku abis baju kotor!





Ok ni dah smpai umah daaa smpai2 terus aje rebus jagung yg dibeli. Jagung ni manis sgt aku suka! Jagung ni namanye Jagung Mutiara sedap kan!





Jalan2 g cameron Part6

Bismillah....

Cite cameron aku tak abis lagi ni...sapa2 yg boring tu sori la yer ini tuk koleksi diari aku kan...

Pas balik dari ladang teh Boh tu kami singgah kjap kat gerai pakcik ni aceli dah lalu byk kali jln ni asik dok tgk aje buah yg mcm buah kelapa tu. Aku kata kat Chon tu buah kelapa laut tapi Chon kata mana ada kat cameron ni laut so mana dtg nye buah tu....ha'ah mmg le takdak laut tapi not possible la kan klau depa sja bwk dtg jual kat cmeron hehheeh Chon kata alasan yg TAK LOGIK! budus skjap ekekkeke...tapi aku tgk klau rupa tu mmg ada ala2 kelapa laut kat well disbbkan rasa ketidakpuasan ati...Chon benti nk beli buah itu..

Turun2 aje dr keta terus Chon tnya buah tu buah ape..upa2nyer buah tu dinamakn buah TODI..bukan arak todi yer...pakcik tu kata ramai yg tersilap rmai yg kata buah tu buah kelapa laut..ha'ah baru aku kata kann dah mmg rupa nk sama mcm tu..Buah Todi tu idup nye di kwsn paya pokok nye ala2 pokok nipah jgk oooo baru la kami tahu...

So kmi pon beli la n mkn kat situ jgk sbb nk rasa tapi mahal giler satu biji bsar sekali RM16 tapi dsbbkan nk rasa jgk so beli la..sori la aku terlupa nk snap isi buah yg bsar tu..rasa nye buah tu aceli takde rasa tawar aje tapi sejuk jer n ada air sikit kt tgh2 tu air nye la kot yg manis skit...bagi aku rasa buat tu ala2 buah kabung. Pakcik yg jual tu kata buah ni klau sapa2 yg ada ulser kat tekak, batuk2 elok la mkn buah ni..
Kulit luar nye mcm kulit kelapa jgk yer tapi dlm mmg totally different.






Ha ini la rupa isi nye tapi yg ni yg paling kecik. Si Arman ler suka sgt buah ni smpai nangis2 nak buah tu tak cukup sebijik tu kat dia so kami amik la 4bj yg kecik2 tu so total smua skl ada la nk dekat RM30 huhuhuh giler!

Pas mkn2 kat situ tgk2 ada psr malam kat Brinchang..so singgah situ la plak hehehhe (nangih kopak lagik!)




Buah strawbery yg ditunggu utuk dicelup ngn coklat


Wow kat sini mmg heaven ngn buat strawbery smuanye murah2 geram aje aku tgk tapi aku bukan minat sgt ngn buat tu cuma aku geram aje la ngk..tapi aryna suka bleh abis satu kota plastik tu kat dia.





hahahah aku tidak lupa tuk membeli bunga..aku mmg suka BUNGA!

WAngi jer dlm blik..



Ni la bunga Harum Sundal Malam mmg wangi bunga ni tapi lama2 tak sedap plak baunye sbb kuat sgt aku rasa busuk plak ...

aku beli jgk kelopak bunga ros pehtu tabur kat atas tilam..best..best..tido atas kelopak bunga ros tu best..best..bangun pagi tgk2 abis cadar tilam ngn getah2 bunga tu aaaaa jgn marah yer tuan hotel..

Buah utk aryna kami beli 2kotak jer sbb bsok nye nk g self plucking plak!

Aryna ngn beg strawbery nye..bodos aku pegi beli kat kedai RM16.90 padahal kat KEA Farm cuma RM10 jer wuawua rugi2