Jul 31, 2009

Adik ipar baru

Ari sabtu lepas aku balik kedah sbb adik aku yani tu akan bernikah tuk kali kedua. huhuuh jodoh yg pertama tu nak buat cane lagi dah tak bleh diselamatkan...aku ada gak cite psl ni kat entry yg lepas2 tak igt entry bulan bape. Ye la kdg2 jodoh pertama ni tak bahagia maybe jodoh kedua ni insyAllah mengecap bahagia..mudah-an jodoh dia pada kali ini berpanjangan. Sekarang ni pon depa tgh honeymoon ni. Adik aku cite kali ni dia rasa hepi bahagia baru terasa nikmat berumahtangga even baru seminggu. Yg 1st dlu masuk ari kedua dia tak rasa pon kebahgiaan tapi jodoh tu takde sapa2 pon yg paksa dia kawen dia jgk yg pilih sndri...well ntah le kan hidup ni mcm2 dugaan nnye kita kena kuatkan iman, bykkan ibadat dan sentiasa lah ingat pada Allah SWT dan Rasulullah SAW inys Allah rumah tangga kita akan bahagia..Bawah ni ada la crita bergambar di majlis pada aritu. Smuanye simple sgt. baik dari segi pakaian mahupon makananan. Org yg dijemput pon cuma sedara mara jer. Tak lah meriah sgt tak teruja iye la kali kedua kan..so biasa2 jer la JIMAT KOS!


Persiapan b4 knduri


Akad nikah dilakukan di umah tok imam

Setelah diakad nikah muka yani tu ceria giler

tamu yang datang

Ketika menyarung cincin

ni la adik ipar aku umurnye 43thn duda anak 4



ada la jgk iras2 dato2 K

b4 g akad nikah




mknn yg ada udang sambal tu aku msak hehehh






Abang aku sama kan muka ngn arman

mak kesayangan aku

Jul 23, 2009

Aku Rindu Sayang Kamu

Aku tak penah pon follow Mentor kat TV3 tu dari awal musim smpai la musim baru nih tapi pagi tadi dgr kat HotFM satu lagu baru ni cam best jgk la. Sora penyanyi tu sedap jgk la. Soranya skl dgr mcm Lan from Meet Uncle Hussin tapi bila dgr lama3 plak rasa mcm bukan. Pagi tadi HotFM asik dok promote juara Mentor musim baru ni nama nye Black. Sora penyanyi yg nyanyi lagu best tu sama lak sora yg nyanyikan smula lagu patriotik FBI tuh. So aku assume lagu yg aku suka tu dinyanyikan oleh Black kot. Tup2 aku carik2 kat you tube mmg betul la lagu tu dinyanyikan oleh Black! Wah tak sangka sora Black tu sedap mmg patut kot dia jadi juara. Tak tau ler....apa2 pon aku njoy la dgr lagu nih..TAHNIAH ar Black!

Jul 21, 2009

Colmar Tropical Bukit Tinggi

Last Saturday on 18 july 09 around kol 10.30am kami bertolak g Bukit Tinggi. Tak plan pon tiba2 jer Chon ajak g rehat2 kat situ so apalagi aku pon suka ler. Tapi aceli aku tak tau ada apa kat BT tu tapi belasah jer pegi je Chon kata kalau tak best kita p la Genting. So bila smpai kat area BT tu kami tersalah msuk jalan. Chon nak cari Colmar Tropical. Dia kata best surf kat internet tu nmpak cam menarik katanyer (aku tak tau pe2 psl tmpat nih) tapi bila Chon kata kat situ ada rumah ala2 perancis, italic, n jepun so teruja la jgk nk pegi. Visitor target ke Colmar ni mmg tuk Msian sbb derang nak bagi Msian rasa cmne situation kat perancis or Itali bagi Msian yg tak dpt pegi ke negara asalnye. Tapi aku tgk byk jgk foreigner2 kat sini. At 1st kami cari tak jumpe asik dok pusing2 kat Kg BT tu jer Colmar nyer tak juge jumpe2 cam nk feed-up pon ada gak sbb lebih kurang ½ jam buang masa kat situ. Aku kata tanya la org2 kat pekan tu…tapi Chon taknak kononnye nak usaha carik sndri. Last2 tnya jgk (org laki ni egonye kdg2 gitu kan). Upanye mmg tersalah jalan kami spatutnye kuar exit Berjaya Hills bukat exit BT. Colmar tu kat Berjaya Hills (apa daa Chon ni maps pon tak study main blasah jer tapi sib baik le dekat.).






Dalam dok sesat2 tuh sempat gak aku snap sungai nih..



Kalau nak msuk Colmar tu kena byr RM10 for adult and RM8@5 for child kat main entrance nyer tapi klau check-in kat situ tak yah byr tuk entrance ni tapi kena bagi deposit around RM50 tuk check-in & kena re-fund kat receptionist nnti. Hotel kat sini dari RM200 and above. Tapi aku suggest klau nak blik yg RM200 tu kena booking awal (klau nk pegi weekend ler) klau tak bleh le check-in blik yg RM320 or RM400 or seterusnye lah. Kami mmg nk check-in.
Dari main entrance nak ke Colmar tu teramat ler jauh kami rasa sbb igt kot bila corner dari exit tu leh smpai terus tapi upanye 2km lagi huhuhuhu dah le dari exit Berjaya Hills tu jauh jgk nak smpai ke main entrance nih...takpe sabar...So bila smpai kat Colmar ni aku dah teruja WOW cantik nyer mmg cantik bgai dikata...(itu pndang aku ler) aku tak sabar2 nk turun dr keta nih...pas parking jer terus la check-in. Chon yg uruskan smua2 tu aku plak mmbuzykan diri mengsnap seberapa byk gambar yg aku rasa teruja ler hehhehe.


Ni antara patung besi yang ada kat lobby hotel. Ada lebih kurang 4 kot.


Ikan2 yang membuat bulatan pusingan.


Pokok2 anggur yang ada masa ni baru tgh berbunga. Bunga nye mcm yg kat sunshine ranch ler (tiba2 tingat game kat facebook)

Main entrance. Bangunan yang warna coklat tu aku tak pasti apa dia tapi bila kami nk pegi mlm dah ttup. Yang air pancut ni nak tunjuk trademark Colmar iaitu Swan/bangau kot.


Bridge dari main entrance

Entrance after the bridge


Suddenly Chon dtg bgtau berita sedih Chon kata bilik yg RM200 dah abis yang ada cuma family nye blik RM400 lebih wuawuawua kecewa nye kami. Takkan nk dok blik yg smpai 400 lebih tu cam tak berbaloi jer mmg la tmpat tu cantik tapi bajet cam tak cukup jer...takpe la bang kita jalan je la kat sini tak spend night kat sini pon takpe. Aku tak ralat sgt sbb kami smpai awal around kol11.30 lagipon b4 dtg ke situ dah taken lunch so takde la lapar so bleh le jalan2. Chon pon ngikut jer ckp aku dia rasa frust sgt2 sbb niat ati dia nak menikmati suasana mlm kat Colmar. Takpe la bang takde rezki kan...So just jalan2 aje.


Kat Colmar ni ada byk aktiviti yang kita bleh spend kan dlm masa satu/dua hari. Ada:


1. sports antaranya golf, boling, archery, pinning ball kot mcm2 lagi la
2. Japanese house/Japanese tea
3. Botanical garden
4. Rabbit & deer gardenHorse trail




1st station

So tghari tu kami jalan2 la around area2 Colmar tgk2 the hotel building. Ni la hotel2 yg ada kat Colmar aceli sini resort. So smua bangunan kiri n kanan tu resort room. Mula2 aku igt deretan kedai2 upanye2 itu ler bilik resort. So klau kami check-in maybe dpt dok kat salah satu bilik2 yg ada kat situ uwauwa…takpe2 gambar kat bawah2 ni adalah antara resort2 yang ada.



Ni lobby hotel, Azalea Room



Ada jgk la badut yg terlepas.










Ni adalah perigi hikmat kononnyer la. (iye la kat perancis kan byk benda2 mcm ni)









Swan kat sini besar dan cantik




Aryna ni takut nak turun or naik tangga (apa daaa)


Swan itam ni encem sgt


2nd station



Kat sini ada bus shuttle utk di bawa pergi ke station2 yg ada kat Colmar nih. Kami nak pegi ke Japanese house ni.



Kwsn kat sini mmg tropical sgt2 cantik pndai org yg buat landskap kat sini. Chon kata mmg mcm umah kg kat Jepun (sbb dia penah pegi Jepun so dia tau ler). Tapi tak sempat lak amik suasana nyer sbb aku dukung arman Chon lak pegang camera so mana2 yg dia snap jer la huhu


Org jepun or cina ni mmg suka sgt ngn ikan koi kan. Bagi "Ong" kot.





Ok dah nak balik bbai japanese house...


3rd station



Ni plak kat Botanical garden. Tapi kat sini still underconstruction so takde apa2 sgt yg menarik. Tapi aku tertarik jgk beberapa bunga yg ada kat sini. Bunga ni aku tak penah tgk lagi.







Ni bunga taik ayam hehhehe cantik ada byk kolor lagi kat sini.


Arman suka betul la dgn ikan2 tuh mmg dia nak terjun g amik siap marah lagi kami pegang dia huh!







Pas abis ronda kat botanical tu kami g plak ke Taman Rabbit



4th station



Rabbit2 yg ada kat sini smua nyer jinak2 n comel2 tapi ada gak le yg takde bulu sgt agaknyer org asik dok pegang n ada jgk yg dah tua. Kat sini ada la jual mkn rabbit tu so kitaorang pon beli le sbb nak suh aryna bagi rabbit tuh mkn. Tapi mostly rabbit2 kat smua nyer dah kenyang...org yg dtg smua nyer bagi depa mkn. Alih2 mknn rabbit tu Aryna yg makan! sib baik tak telan abis. Ape la aryna nih mknn rabbit pon nak. Iye la apa yg dia tau nmpak cam gule2 kot akakakakka. Ntah ape tah ramuan nye aku pon tak tau slamat ler sib baik skit aku suruh dia luahkan smua. Aish penin2....







Mamat Cina yg baju itam ni suka sgt ngn Arman.







Ni pula kat kandang donkey. Brown donkey tu jinak gile pndai senyum tuh klaka tul Aryna takut plak kat donkey2 nih smpai nangis2 akakakka apa daa...



Tgk donkey tuh manja giler bila aku pegang dia bleh lak tunjuk giginyer yg bsar2 tuh ngeri gak heheh




Kat sblh aku tu geng2 mamat cina tuh smuanye suka kat Arman smua snap gambar Arman tuk kenang-kenangan.



Deer ni aryna brani plak siap bagi daun lagi yg ni sbb kecik kot donkey tu bsar kot sbb tu ler yg kecik ni dia brani skit



Pas aje dari taman Rabbit tu kami balik smula ker Colmar around kol 5 gitue. Tapi Chon kata dia nk tnya lagi skl ada lagi tak blik kosong. Alhmdulilah akhirnye ada satu blik kosong kebetulan org tuh kuar awal tapi harge blik ni mahal skit RM320 tapi Chon kata dia nak jgk so apa lagi check-in le kami mlm tuh lalallalllal dpt jgk mrasa overnite kat Colmar. Tapi bermalam kat sini takde la best sgt. Aktivit mlm tak byk sgt cuma nyanyi jer...best lagi time siang tadi.


5th station



Ni la blik kami azalea room. Cantik la prabot pon cantik mmg ala2 english skit.




Ni la bilik kami masing2 dah penat. Aik Arman pon pnat gak org dukung pon pnat jgk yer...








6th station



Around kol 6.45 kami g kuar nk carik mkn so kami amik buffet kat restoran bwh ni breakfast pon kat sini jgk. Tapi time breakfast aku lupe lak nk bw camera. Mknn bfast mmg sedap byk giler smua jenis ada roti ban mcm2 jenis aku smpai rambang mata tak tau nk mkn yg mana. Mknn yg diserve kan smua sdap2 mlm tu ada BBQ antaranyer satay ayam n daging, lamb skewed (sedap wooo), squid, prawn, n minute steak, then ada la mknn tradisional cam nasik tomato, bihun, goreng, ayam msak sambal. Pelbagai jenis salad ada iyela ala2 itali gitue tapi side dishes nye aku tak barapa berkenan sbb aku imagin ada byk kek tapi cuma ada satu jer. Depa byk server roti ban (roti ni plak mcm2), ABC, bbur pon ada.



Ni la BBQ nyer tapi ni yg kali kedua nye amik yg 1st nyer terlupa sbb kelaparan ler. Aku amik yg bakar2 jer iye la dah byr mahal kan...satu kepala RM55++






Suasana malam

Last station

Bawak aryna n Arman g main kat play station. Ada la jgk playground kecik kat sini. Tapi Aryna tak reti main dlm tu dia lebih suka naik mainan music2 ni. Klau nak main ni kena ada token. Satu token RM1 so mlm tu pas abis mkn kami pon tak tau nak buat so layan je la depa ni main kami beli 10 token smua mainan kat situ Aryna blasah suke gile.

















Papanye pon naik sekali mentang2 la kurus huh! Arman nmpak cam terkepit jer ala la la cian anak mama tak prasan plak. Ok la cite Colmar berakhir disini. Ada byk lagi gambar kat facebook nnti.