Jun 19, 2009

Hadis 1

Aku juga ingin berkongsi ilmu2 agama dengan kwn2 yang membaca blog ni. Kalau kak jajad dgn tafsirnyer maka aku mengambil inisiatif utk memberi kan pula hadis2 yang soheh sbg huraian (tapi bukan lah exactly huraian dari ayat2 al-Quran dari blog kak jajad hehehhee). Kita tidak akan sesat selama-lamanya jika kita berpegang kepada ajaran al-Quran dan al-sunnah. Ini adalah janji nabi Muhammad SAW. Tapi aku mulakan dengan hadis yang popular atau dikenali sebagai hadis 40 (forty hadith). Hadith ni dari Imam An-Nawawi and aku copy dari
http://www.geocities.com/bahantarbiyyah


HADIS 1

عن أمِيْرِ المُؤْمِنِيْنَ أبِيْ حَفْصٍ عُمَرَ بْنِ الخَطَّاب رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ: سَمِعْتُ رَسُولَ ا للهِ
صلى الله عليه وسلم یَقُولُ: (( إِنَّمَا الأَعْمَالُ بِالنِّيَّاتِ وَإِنَّمَا لِكُلِّ امْرِئٍ مَا نَوَى فَمَنْ آَانَ تْ
هِجْرَتُهُ إِلىَ اللهِ وَرَسُولِهِ فَهِجْرَتُهُ إلى اللهِ ورَسُولِهِ وَمَنْ آَانَتْ هِجْرَتُهُ لِدُنْيَا یُصِيْبُهَا أَوِ امْرَأَ ةٍ
یَنْكِحُهَا فَهِجْرَتُهُ إِلَى مَا هَاجَرَ إِلَيْهِ)) . رواه إماما الحدثين أبو عبد الله محمد بن إسماعيل بن
إبراهيم بن المغيرة بن بردزیة البخاري، وأبو الحسين مسلم بن الحجاج بن مسلم القشيري
النيسابوري في صحيحيهما اللذین من أصح الكتب المصنفة.

Daripada Amirul Mukminin Abu Hafsin 'Umar ibn al-Katthab r.a. beliau berkata: Aku endengar Rasulullah SAW bersabda: Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan. Barangsiapa yang hijrahnya menuju kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya kepada Allah dan RasulNya. Barangsiapa yang hijrahnya kerana dunia yang dia mahu mencari habuannya, atau kerana seorang perempuan yang dia mahu kahwininya, maka hijrahnya ke arah perkara yang ditujuinya itu.

Hadis ini diriwayat oleh dua orang Imam Ahli Hadis; Abu Abdullah Muhammad ibn Ismail ibn Ibrahim ibn al-Mughirah ibn Barzirbah al-Bukhari dan Abu al-Husain Muslim ibn al-Hajjaj ibn Muslim al-Qusyairie al-Naisaburi dalam kitab sahih mereka berdua yang merupakan antara kitab yang paling sahih (Al-Imam al-Bukhari meriwayatkannya pada bahagian awal kitab sahihnya, juga dalam Kitab Iman dan beberapa tempat lain dalam kitab sahihnya.

Al-Imam Muslim meriwayatkannya dalam Kitab al-Imarah Bab : إنما الأعمال
بالنية) 􀁌 باب قوله ) hadis nombor 1908).
Hadis ini adalah salah satu hadis utama dalam lslam.

Pokok perbincangan hadis :

1) Sebab keluar Hadis ini - kisah Hijrah Ummu Qais

2) Kenapa niat penting :
untuk bezakan ibadat dengan adat.
untuk tentukan qasad amal - adakah untuk Allah atau lainnya.

3) Hukum melafazkan niat(jahr) - bid’ah mungkarah :
tidak thabit dalam quran dan sunnah - (asal ibadah haram kecuali berdalil) - fuqaha’ Syafie : sunnat.
haram sekiranya dengan jahr niat boleh mengganggu orang lain (solat).

4) Kesan niat baik pada perkara yang harus :
dikira sebagai qurbah (hampir dengan Allah), dan diberi pahala baginya.
makan minum - niat nak buat ketaatan/ memberi nafkah - (hak anak/isteri)
jima’@ bergaul dgn isteri - dikira ibadah (memberi hak).

5) Beberapa Langkah Perkara Harus bertukar menjadi Qurbah:
Tidak boleh jadikan gambaran luaran perkara harus sebagai qurbah. Cth- berdiri di bawah panas
matahari …..(hadis nazar seorang lelaki)

Perkara yang mubah sebagai wasilah kepada ibadah.
Mengambil ia sebagai tasyri’ ilahi - yakin bahawa ianya harus/ tidak melampau/ menepati syariat.
Menganggap ianya sebagai juz’ie - tak boleh berpanjangan sehingga membinasakan diri - sprt - tak
makan - berdosa.

Antara pengajaran hadis:

Niat adalah teras segala amalan. Amalan baik mesti disertakan niat yang baik. Amalan yang buruk atau amalan yang baik tetapi dijalankan tidak mengikut aturan syara', tidak membawa apa-apa faedah walaupun dilakukan dengan niat yang baik. Demikian juga amalan baik jika diniatkan bukan kerana Allah, seumpama kerana riya', menunjuk-nunjuk atau kerana suatu tujuan duniawi, maka ia tidak memberikan apa-apa faedah.

Ulama ada berkata: Boleh jadi suatu amalan kecil menjadi besar kerana niat dan suatu amalan yang
besar menjadi kecil kerana niat. Sesuatu amalan dibalas berdasarkan niat pelakunya.
Hijrah adalah suatu peristiwa besar dalam lslam di mana umat lslam diperintahkan berhijrah. Sesiapa
yang berhijrah kerana Allah dan RasulNya, dia akan dikurniakan pahala besar, sebaliknya jika kerana
dunia atau perempuan, maka dia hanya mendapat apa yang diniatkannya.
Walaupun hijrah sudah tiada lagi, namun hijrah dengan makna meninggalkan maksiat kepada
melakukan taat, ia juga dianggap hijrah yang akan dikurniakan pahala.

Ni pula pandangan aku: apa sahaja yang kita lakukan selalunya bermula dengan niat kan samada baik atau buruk semuanyer bergantung pada niat kita. Seharusnya kita m,esti berniat baik dan ikhlas hanya kepada ALLAH SWT sahaja. Klau ada niat lain insyaAllah Allah akan bagi jugak tapi kesan buruk tu kita yang akan tanggung sendiri. Segala yang baik itu adalah dari Allah dan yang buruk itu adalah dari kelemahan kita sendiri. Oleh itu kita jangan lah berputus asa jika tidak mendapat ssuatu yang kita inginkan. Allah selalu menguji kita. Sabar dan bertenang.

Arman dah diri

Arman skg dah suka rabat/panjat2 orang. Dah pndai berdiri sndri dah yea... n dah start2 dduk pasni harap2 bleh jalan bleh mama buat keje skit. Tapi nnti rasanyer klau dah bleh kaki tak larat plak nak kepong dia adui ya... rasanyer perkembangan Arman ni cepat skit dari kakak nyer. Beza la kan smua anak tak sama tapi hangin depa dua2 ni sama jer dua2 garang. Arman ni dah byk dah mulutnyer aku rasa cepat ckp jgk ckp ni cam kakaknyer adoi penin ler nk mnjawab dua2 ni nnti. Aryna skg ni pon dah pndai tnya mcm2 siap betulkan percakapan kita lagi fenin2 lah. Ada la kisah kantoi aku smlm gara2 mulut aryna ler.




Cite nyer gini aku skg ni diet mmg taknak sentuh mknn pda waktu mlm so aku bgtau la azam aku kat Chon. Tapi smlm gara2 mkn rojak jer aku cam lapar plak so aku pon beli la ns ayam hainan kat KTM serdang tu sedap ke tak sedap ke belasah jer la. Chon takde dia pegi surau setiap kali smyg isya' so bleh le aku mkn2 ngn aryna n arman jer. Chon mmg tak tau aku beli sbb aku sorokkan dlm beg baju arman (hish jahat tul makan pon nak sorok kan...iye la nnti malu ngn Chon). Kol 9 dah abis mkn n kemas2 kat dapur tu taknak tinggalkan kesan kekekek polistren nyer aku kemek2 so dlm plastik smpah so mmg tak kan tahu nyer lah...ns ayam hainan tu sedap lak aryna mkn smpai separuh dari ns tu. Mungkin sbb kami sama2 lapar kot ahahhahha Arman pon sama aku suap jer nsi tu bselera tiga branak kami mkn.Then kol10 Chon balik aku terus bw arman tido dlm blik sekali terdengar plak aryna kata
"papa! papa! aryna mkn nasik!"

Dalam ati aku ish aryna nih apa ni bgtau bapa dia la plak abis la aku nnti kena soal siasat ngn Chon sbb b4 Chon pegi surau dia ada tnya ada nk pesan apa2 kot2 la lapar..aku kata tak lapar ler takmo makan (padahal nasi dah ada dlm beg)

"Makan nasik? nasik apa?"
Chon confius mana lak aryna ni dpt nasi.

"Bila mkn nasi?"

"Tadi...nasik mama..sedap...papa nak nasik tak?"

Dalam ati aku geram aje ish aryna nih cam2 plak dia haish...

"Mana nasik tu"
"Mama!Mama! papa nak nasik!"

Aku buat tak reti jer Arman...tido cepat...mama nak tido ni nnti papa dtg....
then aku dgr aryna kata skl lagi

"mmmm nasik dah abis la papa"

Chon gelak jer pasti dia igt aryna ni main2...fuh slamat aku Chon tak tnya pon smlm ekekekke.
P/S: tapi nnti klau aku makin mmbsar Chon lagi confius kan aik nmpak tak mkn mlm tapi bdn naik jgk huahuahua takpe2 smlm jer...

Rojak buah yg sedap


Smlm pas pos surat kat pej pos KLCC igt nk beli mknn kat2 situ skl cam tak mmbuka slera plak. Tiba2 tingat yg ari khamis so apalagi aku pon singgah kat BSN ler. Mula2 cam nk mkn ns tapi tgk2 lauk nyer dah tak sberapa dah padahal awal lagi baru kol1.30 then aku tgk rojak buah kat situ cam lazat jer. Aku pon beli ler tapau mkn ngn Su. Tapi mmg betul la sedap...smua rasa ada pedas, masin manis mmg lazat. Su yg jarang mkn ni pon kata sodap mmmmm nmpak nyer lain kali bleh beli lagi.

Jun 15, 2009

Di Taman Bkt Jalil

Dah lama tak dtg kat taman bkt jalil ni last pegi situ masa peknen kat Arman. So ari sabtu aritu kami pegi ler kat sini. Chon kata dia nak jogging. Tmn bkt jalil ni besar sgt klau nk jogging smua tmpat alamat nyer kena mula dari pagi smpai ptg ler. Kami tak pegi smua tmpat feveret place kat level 2 kot yg ada byk tmn mainan utk kanak2..iyela senang bagi anak2 main kat situ kan. Dlu kat sini ada kwsan tuk four season tapi dah dirobohkan. Dlu Chon kata cantik sgt well aku tak tau sgt sbb dlu b4 kwen tak penah pon dtg sini. Aku jogging masa study dlu biase la area2 uia jer (kat uia pon mcm2 ada best klau jogging kat sini) & klau rajin terlebih skit ptg2 tu naik moto ngn C'ina pegi Taman Tasik Titiwangsa.

Aceli dtg kat tman bkt jalil ni bukannyer aku dtg berjogging pon saja jer bw anak2 jln2 kat sini, Chon aje yg jogging. Aku? mmm nnti2 lah...Kebetulan adik aku Shidah dtg umah aku dok sj jalan2 umah kakaknyer so saja je la nk tunjuk kat dia tmn bkt jalil.


Aryna nak bagi fish mkn roti. Tapi fish2 kat sini memilih skit depa takmo roti cuma nak serbuk biji yg mmg spesel utk fish aje huh tak sama mcm kat mines. Klau kat belasah aje org bagi mkn apa2 pon.

Di antara salah satu tasik yang ada. Aceli byk lagi tasik2 nyer siap sekali ada pancutan air lagi tapi yg cantik tu kat atas lagi tak larat ler nak naik tangga. Lagi pon kami pegi pon dah lewat smpai situ around kol6.30.

Aryna nmpak sonok sgt ngn atehnyer. Asalnyer nk bagi aryna pkai sluar sport tapi bila pkai kan ala pendek plak dia takmo pkai ada pon cuma satu jer so pkai jeans ler kasut jer sport hehehhe.


Aryna ni tak tahu nak bermain ngn playground ajar dah byk kali tapi still ikut kepala dia jgk org tak bagi msuk kat situ dia nk msuk jgk dia ni penakut skit.


Nak turun pon takut.


Ada ker org naik dari sini? Apa2 je la aryna ni.


Saja suh Chon posing jarang amik gambar Chon nih. Kepenatan selepas berjogging.

Aku, Ateh, Aryna n Arman

Dahaga air penat main.


Aku n Arman


Chon belikan ice cream tuk aryna tapi dia baru tingat abis le baju tu kena ice cream Chon tensen giler sbb itu antara t-shirt yg paling mahal dia penah beli kat aryna japan mari maa

Jun 12, 2009

Waffle yg crispy n sedap

Pagi tadi dah mkn ns goreng so tgh ari ni cam tak lapar sgt la kan so aku beli waffle yg dibuat sendri oleh boss aku iaitu kak jajad. Waffle yg kak jajad buat ni crispy n sedap tau. Aku mmg kagum la org yg pndai buat waffle ni. Sbb aku rasa cam ssah jer tak tau la kan sbb aku takde mechine nye... Dulu klau nk mkn waffle time weekend jer la tapi skg ni tak lagi sbb tiap2 ari aku bleh mkn waffle ni. Aku paling suka filling nyer coklat + kaya. Nape la aku suka kaya pon aku tak tau...tapi ap2 pon klau korang dtg kat megan avenue ni singgal ler foodcourt bawah ni (buat promosi plak yer heheheheh).
ha ini ler rupa waffle tu hah tgk smpai terkeluar coklat nyer cuba la

About Nuffnang Ads

Aku rasa pasti ramai yang dah tahu pasal Nuffnang advertisement nih tapi pada sapa2 yg belum tau bleh la kot dpt info kat sini skit. B4 ni aku prasan la kat sesetengah blog tu ada ruangan kecik "ads by nuffnang" or "Nuffnang" tapi aku tak bother sgt la sbb aku rasa tu iklan jer so malas la nak click. But one day (dah lama dah ler cite ni) Chon tnya aku "Mama ada blog kan...ada subscribe Nuffnang ads tak?" dalam fikiran aku dok terbayang perkataan tu kat blog2 yg ada. "Kenapa?" "Takde la alang2 mama ada blog tu why not u just subscribe coz bleh dpt duit dari ads tu" dlm ati eh yeke bleh dpt duit biar betul. "Betul ke abg bleh dpt cmne plak bleh dpt duit free2 cmtu?" "Ntah kwn abg la kata bleh kumpul duit klau letak ads tu kat blog ker kat website ker asalkan ada org buka kitanyer blog n clik kat ads" oooo ok "Tapi klau tak click tak dpt la yer?" "mmmm ntah tak tau mama surf la kat website nuffnag tu cari info" huh ckp mcm tau mcm2 last2 aku jgk nak kena carik! So aku pon tambah la gadget kat nuffnag tu kat blog aku.
Bila dah register ada la point earnings. Asalnyer aku tak brapa percaya so bila dah ada ni baru la aku brani menggalakkan kwn2 yg takde lagi tu supaya just add je nuffnag adv nih tak rugi apa2 pon. dan pada kwn2 yg dah ada tu bleh le kita tolong2 click kan iklan kat situ. Tapi aku prasan la iklan tu kadang2 jer muncul kdg takde ntah ler....n pada kwn2 blog aku minta tolong jgk klau ada nmpak iklan tu klick la yer hehehheh satu lagi aku ada tambah exchange nuffnag yg ada gambar bola tuh yg asik dok ikut jer scroll bar ni. Aceli aku tak tau sgt fungsi nyer tapi aku letak jer la sapa2 yg tau bleh le bgtau aku yer. Aku dah baca tapi tak brapa nak faham ler hehhehe biasa ler..


So cepat le bloggers add nuffnang adv ni tau (kpd sapa2 yg takde lagi ler)

Jun 11, 2009

Roti kaya & butter

Biasa la aku skg ni setiap ari khamis pasti akan pegi ke BSN kat sebelah KLCC utk menziarah pasar tani kat situ. Padahal pasar tani nye kecik aje nak kata pasar tani pon aku rasa tak patut kot sbb nyer cuma ada 4-5 booth jer tapi smua org2 kat situ panggil pasar tani so aku pon consider nye pasar tani jgk ler. Kat situ yg ada cuma 1 booth sayur, 1 booth buah2, 1 booth pelbagai kerepek, 1 booth kek2 n 1 booth roti2. Favorite aku cuma dua jer booth kepek n booth roti. So setiap kali klau nak balik kg sbg buah tangan nyer aku cuma beli kepek2 n kek2 aje dari sini.

Aku nak promote satu la booth roti. Kebanyakkan roti2 yg dijual kat sini smua nyer lembut2 n sedap2 katanyer home made ler tapi tak tau ler kan...aku cam yakin jg home made sbb klau tgk dr segi rupanye mmg mcm dari bisnes kecil-kecilan. Favorite org slalu beli roti kat sini ialah roti kaya & butter ada plain & wheat meal. Aku gerenti mmg sedap! Klau dtg lambat skit around kol1.30 ker mmg dah abis. Mcm tadi masa aku smpai nmpak roti tu byk lagi la kat atas meja so aku pon pegi la beli mkn utk lunch pas bayar terus nk balik n singgah kejap nk beli roti tu tup2 cuma tinggal satu je lagi ngam2 utk aku jer sib baik sempat agi klau tak kempunan jgk ler aku. Sbb igt weekend ni pagi2 nk mkn roti tu jer.


Ni la rupa roti itu


Filling di dalam nyer tu sedap tul

Jun 10, 2009

Tak sempat la

Aku skg dah start buzy ler sbbnyer setiap ari kena update question utk QB huhuhuh aku sengaja buat awal iye la sbb aku ni slalu jer amik cuti so bleh la kot cover2 yg mana lobang2 tu n skg ni aku rasa dah start tak larat dah rasa cam bosan plak bleh ker? hehehehe sowey boss... mmg tak sempat la nk mengarang citer dlm blog. Sbb aku ni lembab skit bab2 mengarang nih idea tu takde otak ni tak brapa nak fresh dah...gara2 dua kali caesar ni aku makin lupa n lembab...ada org ckp ubat bius tu bleh membuatkan org lupa...well tak tau la kebenarannya...aku rasa perlu beralih arah ni...tapi tak tau la...just wait n see...

Jun 5, 2009

Magic English Utk Aryna & Mama

Last weekend aritu kami pegi International Book Fair kat Mines tu asalnye nak bawak aryna tgk Upin&Ipin tapi tersilap ari plak..Upin&Ipin tu dtg ari Sabtu kami plak dtg ari Ahad so tak dapek ler...
Book fair tu takde la bsar sgt cam Book fair kat PWTC tu skit jer booth yg ada tak byk pon tapi kat situ byk buku Cina n byk gak ler bdk2 Cina baca2 buku kat situ rajin sungguh aku tgk depa2 nih...aku sempat gak le bersembang ngn 'Alid. Dia buat karikatur kat situ.

Dlm dok jalan2 nmpak gak le ramai budak2 dpt belon yg cute2 aryna asik dok sebut nk belon ajer aku plak tak smpai ati so tercari-cari jgk ler booth mana yg bagi belon2 kat bdk2 ni. So aku terjumpa la satu booth yg mmg byk sgt belon aku pon tak prasan la booth dr company mana yg aku nmpak belon nyer ajer apalagi aku pun berebut ler nk amik belon tapi upa2nyer kena isi borang cabutan bertuah n kena buat translate plak dr BM ke Eng. Sib baik la word eng tu aku tau jgk (tapi klau tak tau pon aku hentam saja la). Dlm dok isi borang tu dtg plak staff booth tu dia explain la dia nyer product aku dgr cam menarik gak ler then Chon dtg terus melekat. So kami pon beli le byr installment tuh! Tapi bagus la jgk bagi aku.. Chon kata ni bukan utk aryna jer tapi utk mama nyer skl bleh improve Eng hahahaha bagus2.

Product tu ialah beberapa set buku learning english from Disney. Set wajib dpt Magic English tu plus DVD nye skl, free 24 books I Wonder Why n another 3 books & free lagi rak utk letak buku2 tu so best gak ler...So brg2 nye dah smpai ler smlm. Menarik jgk aku layan DVD nyer bagus2. Bukan setakat aryna je suka tapi mamanyer pon njoy jgk hehehhe.




Bersama keta baru Chon

Minggu ni aku buzy skit ar tak sempat nk update blog mlm2 plak lembab tul broadband kwsn umah aku tu tensen jerk dok tunggu so malas le baik aku tido tapi smpat jgk ler bercucuk tanam kat hepi farm tu kjap heheheh takut org lain curi maa...

Last two weeks aritu balik kg amik keta baru Chon. Kenapa keta Chon? sbb mmg smua nyer guna duit dia (bapa nyer sponsor la jgk kan). Mula2 cam nk guna nama aku (sbb aku mmg minat sgt keta Honda ni tak kisah ler honda city ker civic ker accord ker accord? huh lagi la tak layak) tapi huhuhu aceli gaji aku blum ckup layak utk memiliki civic itu buat malu ajer! so mmg sepenuh nyer la hak Chon..takpe2 aku nnti dpt kancil pon dah ckup baik asalkan pndai bw keta hahahaha ini tak harap ada saja lesen tapi tak pndai2 jgk bawak teruk tul la aku nih! lesen keta ni dah byk kali renew dah tapi bwaknyer idak kekekek teruk2. Dah lama dah kaki n tangan aku ni tak tekan minyak n stereng klau nk bw civic rasa nyer ada ke Chon nk bagi huahuahua tapi Chon kata nak ajar iye la tu kot tapi aku rasa dia cam tak harap jer maklumla baru lagi keta tuh. Tapi bila aku dok kat tmpt driver nih rasa cam best sgt terus mmbuak2 ati tu nk drive huh.