Apr 30, 2009

Satu luahan

Renungi dan hayati luahan ini....

Bersembunyi
di balik tirai tujuh lapis langit
Bercengkerama
Dengan bidadari
Di antara 70.000 gaun
Dan 70.000 wewangian surga
Merasakan kesegaran
Manisnya sungai arak dan madu
Mendengar merdunya suara gesekan daun surga
Adalah impian dan keghairahan

Layaknya
Kecintaan Saidina Abu bakar As shiddiq akan sunnah nabinya
Kecerdasan dan kedalaman fikir Saidina Umar Al faruq
Ketqwaan Saidina Ustman bin Affan
Ketajaman pedang Saidina Ali Karomallahu Wajhah
Menggetarkan 8 pintu surga

Layaknya
Uwais al Qarni
Seribu lautan tunduk diatas telapak kakinya
Seribu bumi mengalah
Terberai dengan
Kehalusan hati dan kecintaan akan pengabdian
Kepada ibunda tercintanya

Ternyata
Kecintaanku pada kehidupan sahabatT
ak tertahankan lagi
Kepada kehidupan orang-orang sholeh terdahulu
Yang telah mempersembahkan raga dan jiwanyaS
emangat dan darahnya
Melumuri setiap nafas yang terhembus
Mencintai Rosulnya sepenuh hati
Dan mempersembahkan seluruhnyaHanya kepada Allah

Melihat
Kehancuran bangsa bangsa yang di musnahkan
Yang di tenggelamkan layaknya ummat Nuh AS
Di goncang seperti ummat Luth AS, kaum Ad dan tsamut
Begitu dahsyatnya azab Allah
Mati sia sia dalam kedurhakaan
Kebinasaan dalam panasnya
Jutaan derajat api neraka yang menyala
Menggigil badan ini jika mengingatnya

Penyembahan
Kepada firaun dan hamman
Latta dan uzza
Sin dan ziggurat
Adalah kebodohan dan kedangkalan fikir
Kesombongan dan kekerdilan jiwa
Menolak keberadaan Allah SWT
Sebagai satu2nya yang berhak disembah
Sebagai satu2nya penguasa alam semesta
Yang menciptakan nya dalam enam masa
Adalah kebekuan dan kekerasan hati
Rasanya berjuta malaikat pun
Geram dan berhasrat untuk menghancurkannya

Kalau saja
Dan kalau saja Allah menghadirkan kembali
Ruh firaun kemuka bumi inidia pasti akan berteriak
Kepada seluruh manusia
Bahwa jalan yang telah di tempuhnya
Adalah kesesatan dan kegelapan
Bahwa nafsu telah menguasai semua tulang dan darahnya
Dan dia pasti saat ini tengah meraung dengan dahsyatnya
Menjadi bahan bakar api neraka yang hitam menyala
Azab yang tak berakhir sampai kapanpun

Dan kalau saja
Ibrahim AS dipersempatkan datang kembali
Seluruh manusia pun akan diperingatkannya
Bahwa kehidupan dunia adalah tipuan belaka
Bahwa kelezatan abadi adalah kehidupan setelah mati
Semua berasal dari tanah dan akan dibangkitkan kembali dari tanahB
etapa tidak berharganya dunia ini di sisi Allah
Rendah dan hina
Tidak pantas di sebandingkan
Walau dengan satu lembar daun surga sekalipun

Nyatanya
Saat ini pun kita telah melihat dan mendengar
Dengan dua mata dan dua telinga kita
Kebanyakan manusia terhempas
Terkalahkan oleh hawa nafsunya
Menyerah tanpa syarat
Mencintai kemewahan dan kemegahan
Melebihi kecintaan nya kepada Allah dan agamanya
Bahwa kemewahan dan kelezatan dunia
Adalah racun yang paling ganas
Lebih berbisa dari 1000 ular kobra sekalipun
Bahwa kemewahan dan kelezatan dunia
Adalah penipu yang paling ulung
Membuat hampir semua manusia tergila-gila kepadanya
Lalu dengan mudah dia mencapakkan manusia
Hingga manusia selalu berangan-angan untuk merebutnya kembali

Sesungguhnyaperadaban mesopotamia dan mesir kunoKaum Nuh dan negeri sabaBabylonia dan sumeriaTelah mengisyaratkan bahwaAllah jauh lebih hebat dari apa yang telah mereka ciptakan

Barsesa mati dalam kekafiran
Qorun musnah tenggelam bersama harta yang dicintainya
Namruz binasa oleh seekor nyamuk betina
Ubay bin Khalaf hancur dengan sedikit luka di lehernya
Abu lahab dan istrinya menjadi penghuni neraka yg paling nista
Hingga bau busuk tubuhnya pun tercium oleh ahli neraka yang lain
Mereka adalah orang2 bodoh dan kalah

Duhai Rosulullah yang mulia
Yang keluhuran Ahklakmu
Mengalahkan ketampanan Yusuf AS
Hamba merasakan betapa pedihnya engkau saat ini
Bahwa ketika naza pun engkau selalu memikirkan
Dan mengkhawatirkan kami
Ketika tidurpun engkau menangisi kami
Apa yang engkau khawatirkan
Telah terjadi pada saat ini
Betapa kami terlalu mencintai dunia
Betapa kami menjadi budak harta dan hawa nafsu
Daripada sunnahmu yang agung
Daripada syariatmu yang suci
Kami sampai rela berbunuhan kepada saudara kami
Mata kami telah gelap saat ini
Hati kami tertutupi dan membeku
Kami rela berdebat dan berseteru dengan tetangga kami
Hanya karena sepotong sisa roti yang telah basi
Apakah keberkahan doamu belum sampai saat in
Tapi kami yakin bukan itu
Kami yakin kami sendirilah yang telah mengingkari
Kami tidak mentaatimu
Kami telah meragukan dan mendustaimu

Kalau begitu
Utuslah satu sahabatmu yang mulia
Abu Dzar Al-Ghifari atau Muadz bin Jabbal
Atau siapa saja sahabatmu
Untuk mengajari kami
Bagaimana caranya kami menata hati dan pikiran kami
Agar tidak terlena dengan suasana dan keadaan saat ini
Agar amalan kami mendatangkan ruh dan hakekat
Agar amalan kami diterima dan menembus langit
Seperti yang telah mereka lakukan
Hingga dunia ini tunduk di bawah kaki mereka
Agar kami lebih mencintai satu huruf Quran
Dimalam yang gelap dan dingin
Daripada kecintaan kami kepada lelap dan istri kami
Agar kami mampu
Memandang Rabb kami sepuas-puasnya
Dengan mata hati kami
Agar lidah kami tak kelu
Untuk mengucap dzikir Subhanallah dan Allahu Akbar
Saat ini lidah kami terlalu keras dan kaku
Terlalu kenyal karena banyak makanan haram masuk ke dalam perut kami
Lidah kami saat ini
Menjadi senjata yang paling tajam dan ampuh
Untuk menghasut dan melempar fitnah saudara saudara kami
Bahkan kami saat ini
Mendapat nilai seratus dan sempurna untuk berghibah
Hingga kami mampu melakukannya hapal diluar kepala
Walau kami sedang mandi sekalipun

Badan kami telah berlumur dosa
Hingga dosa itu mengeras di kulit dan susah untuk dibersihkan
Kemaksiatan adalah pekerjaan kami sehari-hari
Tanpa perlu diminta dan disuruh
Kami dengan suka rela melakukannya
Kami begitu pandai dan lihai
Bahkan kami terlalu sering bersenda gurau dengan iblis dan pasukannya
Hingga kami tak mampu membedakan
Mana yang halal dan haram
Yang haram pun kami lahap
Yang halal kami bantah

Kami telah terpedaya
Oleh bujuk rayuannya
Kami adalah murid yang paling berprestasi
Dalam mata pelajaran mencuri, mabuk, berzina, membunuh,
Mengambil yang bukan hak kami
Bahkan kami sering merampas hak saudara-saudara kami
Kami sering mendapat acungan jempol oleh mereka
Karena perlakuan kami mirip dan serupa dengan mereka
Hingga mereka berlompat-lompat kegirangan
Kalau ada satu dari kami mati ditemani oleh mereka

Wahai Rosullullah Yang Mulia
Kami yakin engkau sedih saat ini
Mohonkan ampun untuk kami
Ya Syaidul AmbiyaDengan kebesaran namamu disamping
Ars Allah yang Luas
Sebenarnya kami rindu kepadamu
Tapi kami ini adalah orang orang kalah
Kami ingin sekali mencintaimu
Tapi saat ini kami hanya mampu membuatnya dalam sepotong lagu
Tanpa kami tahu
Apa kami ini benar2 telah mencintaimu atau belum
Saat ini kami hanya pandai berkata-kata tentang kebaikan
Tanpa kami mampu melakukannya sedikitpun
Dan jika kami mampu melakukannya pun
Tanpa disertai keihklasan, karena sifat ikhlas yang ada dalam diri kami
Telah lenyap dterjang badai riya dan ujub yang bertubi-tubi

Wahai Rosulullah yang Mulia
Yang ketinggian Akhlaqmu
Mampu menggetarkan langit dan mendatangkan hidayah
Kepada seorang pengemis yahudi yang buta
Saat ini ahklaq kami telah rusak
Terkoyak oleh panah dan pedang kepentingan dan hasrat
Kami tak kenal lagi dengan muamalah dan muasyarat yan telah engkau ajarkan
Sehingga kami lebih jago dalam berpolitik yang kotor
Politik yang selalu memberatkan kepentingan diri dan kelompok kami
Sampai sampai kami tak berdaya dan tak mampu lagi
Walau hanya sekedar memberikan semangkuk kuah sayur kepada tetangga kami
Bagi kami tetangga adalah musuh yang mesti kami waspadai
Sehingga pintu rumah kami selalu tertutup rapat
Bahkan kami pasang kunci berlapis lapis di pintu dan jendela rumah kami
Sehingga Rahmat Allah pun tak mampu menembusnya
Bahkan kami telah lupa dengan sedekah dan zakat
Yang menjadi hak tetangga-tetangga kami

Wahai Rosulullah yang Mulia
Kami yakin engkau sedih saat ini
Yang kesedihanmu mampu membuat semua malaikat menangis
Melihat tingkah laku kami
Yang nista dan hina dari hewan yang paling najis sekalipun di dunia ini
Utuslah kepada kami
Mushab bin Umair atau Abdullah bin Mas’ud
Atau siapa saja sahabatmu yang muliaAgar dia mengajarkan kami
Karena kami tak pandai menegakkan sholat
Bahkan kami sering meninggalkan sholat
Juga bagaimana mendatangkan kekhusuan dalam sholat dan dzikir kami
Karena saat ini sholat kami hanyalah rutinitas yang tak memiliki arti
Bahkan saat ini kami pun tak paham apa arti sholat dalam diri kami
Sehingga sholat kamipun kami kerjakan dengan terburu-buru
Hingga sajadah di kaki kami
Tak berbekas atas rukuk dan sujud kami
Sholat kami tidak mendatangkan sifat taat dalam diri kami
Sholat kami tak mampu mencegah perbuatan-perbuatan buruk kami

Wahai Rosulullah yang Mulia
Yang sifat Al Amin dan amanah mu terukir dalam sejarah
Yang keluhuran budi pekertimu menjadikan 124.000 sahabatmu mencintaimu
Bahkan mereka mampu mencintai mu
Hingga tak rela sepotong duripun menancap dikakimu
Bahkan mereka rela mati di padang pasir yang panas
Mereka rela mati dalam peperangan dan tebasan pedang
Jika mereka punya seratus nyawa pun
Akan mereka korbankan semua nyawa mereka
Untuk berjuang menegakkan kalimah Laa ilaha illallah
Kecintataan mereka kepada sunnah mu sungguh mengagumkan
Hingga menggetarkan tembok benteng persia, romawi dan china
Kirimlah ruh-ruh mereka kepada kami
Karena kami saat ini tak memiliki ruh dan nurani
Karena saat ini kami tak mampu menahan lapar dan derita
Kami selalu memenuhi perut kami dengan makanan
Sehingga perut kami selalu dalam keadaan kekenyangan
Sehingga kami tak sanggup bangun menegakkan agamamu
Kami tak sebanding dengan mereka Ya Syaidul Ambiya

Wahai Rosulullah yang Mulia
Yang namamu memancarkan sinar ke seluruh alam semesta
Hingga Allah SWT pun memberi shalawat kepadamu
Hingga bapak seluruh manusia Adam AS pun bersyahadat atasmu
Kami ingin engkau hadir disisi kami
Hingga kami bisa sepuasnya mencurahkan perhatian kami kepadamu
Padahal makananmu hanyalah tepung yang kasar
Alas tidurmu hanyalah selembar kain yang usang
Sajadahmu yang hitam bekas sujudmu kepada
Rabbmu
Harta kekayaanmu hanyalah sebuah lotta untuk wudhu
Tapi kedudukan mu termulia di antara seluruh mahkluk
Syafaatmu sangat dinantikan di padang mashyar

Duhai Rosulullah yang mulia
Lembah uhud dan padang badar
Telah menjadi bukti kesetiaan para sahabatmu
Kesabaran sebesar bumi dan ketabahan seluas lautan
Mendatangkan bantuan Allah dan ribuan malaikat
Memberikan kemenangan atas musuh-musuhnya
Dengan rintihan doa dan kebersamaan
Tapi kami saat ini ya Syaidul ambiya
Terpecah dan terberai layaknya ombak di pantai
Saat ini kami mudah sekali untuk dihancurkan
Mudah sekali untuk di lemparkan
Saat ini kepala kami yang diinjak dan kehormatan kami dihina
Sedangkan kami tak mampu berdoa untuk memohon bantuan Allah
Saat ini kami hanya mampu membaca doa dan menghapal doa
Doa kami telah kehilangan hakekatnya dan telah hilang kekuatannya
Seolah-olah Allah memalingkan wajahNya dari kami
Sehingga kami tak kuasa mengelak dari bencana dan musibah
Yang selalau mendera kami

Ya Rosulullah Yang mulia
Yang kedudukanmu disisi Allah begitu tinggi
Bantulah kami dengan doa engkau ya Rosul
Karena saat ini iman kami telah rusak dan cacat
Keyakinan kami telah terkoyak
Kami meyakini apa-apa yang nampak saja
Kami lebih meyakini apa yang kelihatan oleh mata kami
Kami meragukan keberadaan sorga dan neraka
Kami meragukan keberadaan shirot dan padang mashar
Mizan dan alam kubur
Kami lebih yakin dengan ramalan-ramalan
Kami lebih meyakini kebenaran berita di koran dari pada Qur’an
Kami ini adalah ummat akhir jaman yang telah engkau kabarkan
Keadaan kami engkaupun telah tahu
Betapa sedihnya engkau mengetahui keberadaan kami
Yang kejahilan kami menyamai dengan kejahilan orang-orang terdahulu
Kami ini selalu beramai ramai dalam bermaksiat kepada Allah
Sehingga kebenaran tidak nampak di mata kami
Karena mata kami telah buta
Yang benar kami anggap salah dan kuno
Yang sesat kami anggap benar dan perlu kami contoh

Kami tahu bahwa engkau sedih ya Rosul
Tapi saat ini kami tak bisa berharap
Karena engkau telah tiada dan meninggalkan kami
Kami hanya bisa memohon
Ada satu diantara kami
Berpegang teguh pada agamamu yang suci
Yang mampu mengingatkan kami
Dan memberikan contoh kepada kami
Membimbing kami menuju jalanmu
Sebagai gerbong kereta terakhir yang membawa kami
Kepada keadaan yang lebih baik menuju sunnah dan syariatmu
Salam untuk engkau ya Rosul
Untuk keluarga dan sahabat-sahabatmu
Untuk mereka – mereka yang telah memperjuangkan agamamu
Semoga kubur engkau dan mereka
Di penuhi dengan cahaya dan rahmat
Hingga suatu saat nanti
Kami dapat berjumpa dengan engkau
Amin

Apr 29, 2009

Upin&Ipin + Thomas cupcakes

Aku ada ordered cupcakes kat Sarah minta dia buatkan cartoon Upin & Ipin dan Thomas. Tiga2 karektor ni Aryna suka. Kalau buka PC jer pasti nak tgk upin ipin and Thomas & Friends. Upin n ipin tu aku faham la jgk dia suka tgk sbb apa. Tapi Thomas & friends tu aku tak tau la dia suka apa padahal train2 tu tak bercakap pon expression muka ia la tapi ntah.. bagi aku takde la menarik sgt but for Aryna mmg suka yg amat. Klau pegi MPH nmpak aje dia Thomas Book tu beria-ia nak. Berbaloi beli buku2 kat Aryna ni sbb mmg asik dok usung la book nyer tu ke sana sini bukannyer dia faham sgt pon tapi suka tgk gambar kot...sampaikan nk kuar g shopping pon dia nk usung sekali! Kalau tak bagi dia nangis sesungguh ati. Haih....ni dia tak tgk lagi cupcakes2 ni tak sabar aku nk tunjuk kat dia. Thanks sarah sbb design cupcakes ni comel sungguh i'm very satisfied. Cupcakes ni order banyak sebab nak bawa balik kg setengah khamis ni.



pictures credited to Roha tapi setelah di touch-up dgn photshop :)

Apr 28, 2009

Clearance Sale G2000

Sapa2 yang nak buat koleksi blazer bleh la korang pegi clearance sale G2000 ni. Sale ni dari 28 - 30 april ni ajer yer. Sale ni agak best jgk la tapi limited choice utk ladies. Tak banyak sgt kemeja2 for ladies ada le satu ke 2 jenis jer itu pon warna putih. But pants and Blazer/jacket ada la jgk yg cantik2. Quality nyer ada yg still in good condition. Tapi kena hati2 jgk la pilih sbb ada la a few tu cam ada defect skit. Aku beli sluar jeans kudrow n satu loose shirt tu butang nyer takde huhuh kecewa jgk tapi still ok la butang tu bleh jahit lain kan yang penting kainnyer tu tak koyak.
Kemeja utk lelaki mmg byk choice but mostly yang plain color price nyer RM15 jer aku tgk still in good condition, ada la 2-3 jenis yg stripe n kotak2 tapi yg jenis tu mahal skit around RM25 choice pon skit. Tie pun ada RM10 jer cantik2 jgk n lembut kainnyer tapi aku beli dua jer brown n dark green color klau nak ikut kan cam nak beli jer serba satu tapi color2 lain Chon dah ada nnti dia marah aku plak membazir hehehhe. Ada offer cufflink RM10 jgk tapi dah abis kena rembat huhuhu frust jgk aku. So aku beli tadi 2kemeja 2tie utk Chon n 1kemeja 1pant utk aku so total RM85 mmmmmm bagi aku murah jgk la klau beli time sale rasanyer bleh dpt 50-70% jer kot total agak2 200++ kot.
Bagi aku clearance sale G2000 ni worth la especially for men.

Apr 27, 2009

Hasil Photoshop aku yang pertama

Hah ini la hasil edit photoshop aku yang pertama mmm saje nk try test tgk. Nampak nyer takde la ssah sgt pasni bleh edit 4 gambar dlm satu page plak....hehehehh rasa sronok btul even takde la seberapa sangat maklumla baru belaja....ini pon hasil tunjuk ajar dari Su klau Su tak ajar tak pndai jgk. Nanti nak belaja manipulate gambar plak. Thanks Su....

Apr 22, 2009

Adobe Photoshop

Skg ni aku addict buat photoshop plak sblm ni ada jgk belaja tapi dah lupa la. Blaja dlu pon basic aje. Aku suka tgk org manipulate gambar teringin nak blaja. So kwn2 ada tak website yg bagus utk aku blaja benda ni. Klau takde manipulate gambar pun at least photo effect ke. Aku ada la cari jgk ada jumpa la yg bagus2 tapi kot2 kwn2 ada lagi website yg lebih menarik yg aku tak jumpa lagi.
Ok la entry ni stakat minggu ni. Sbbnye nk upload gambar masa potluck tapi phone tak baiki lagi huhuhu.

Apr 20, 2009

My phone screen ilang and pot luck party

Last friday me and other collegues having a potluck, it such a farewell party. I wanted to upload the pictures but my phone screen ilang plak...blank! adui i need to repair or buy another one! Chon asked me to buy a new one! (Amboi byk btul duit aku! tapi klau abg nk support bleh ler) Aiya! that one is original one maa... aku rasa klau baiki pon tak mahal sgt kot sbb screen nye aje tak nmpak pelik tul aku slalunyer brand nokia ni elok aje padahal zitron lagi ish saje je nak mengabihkan duit! Ok smbg smula cite psl company.

My company yg ada kat KL area (megan avenue II) sewa three blocks (Block A, Block C and Block D). I was in Block C with another team members (animated series, I-sys, HR and Admin). Our boss wanted to evaquate his 'stuff' in block C to be put in another two blocks either in block A or block D and some to be transfer to cyberjaya. So my team has been transfered into Block D. Block D is such a beautiful ofice but.....mmmm biasa la baru lagi kot still tak dpt ssuaikan diri...I luv to drink cool water but here the water cooler not cool at all! adui itu yg tak best tu! aku mcm tak puas nk mnum tak bleh la kalau takde air sejuk nmpak nyer aku nk kena simpan air dlm fridge ni. Kwn2 lain plak ckp aircond kat sini panas..mmm tapi aku tak rasa la kepanasannyer sbb aku betul2 dok bwh aircond tuh sian yg lain huhuhu...one more thing this Block is quite far from parking lot and KLCC!, need to add another 5minutes more walking. So now me and roha need to move out 15minutes early than before and if i need to travel with KTM+LRT i have to rush! but yg best nyer kat sini lift nyer laju! takde la nak kena tunggu smpai 10-15 minute mcm kat block C tu.

If i was given an option...i want to choose cyberjaya la best nyer klau dpt dok situ...(mmm berangan je la) Satu lagi yg tak best nyer dok kat blok D ni kami2 smua dekat ngn bos! so nnti slalu le bos tu will monitor our job.

Anyway I wish that me and whole team member will always fresh with high motivation! Kepada ex-block mate (animated series) mmmmm dah tak best takde adik2 comel n encem2 tu tak dpt la nk tgk reez, mumu, n syafiq membesar lagik! eehehehheh To all Chaiyo!

Apr 13, 2009

Layan Aryna tgk Fish

Ari Ahad aritu bw aryna p tgk fish kat Mines. Dok kat umah asik sebut nk p tgk fish jer so bawak la lagi pon this week aje Chon ada kat umah next week will going to kg again. Suka btul aryna tgk fish khusyuk tul..n tak malu plak tu dia minta roti kat sorang auntie tu hish anak aku nih! buat malu mama nye jer (terlupa bw roti yg ada kat umah tu). Arman pun suka jgk tgk mcm nk p berenang jgk dia! Lebih kurang 1/2 jam jgk dok kat bawah tu lyan tgk fish pastu kami lapo then g cari mkn!
Chon kata nk mkn sizling aku pon nak mkn bihun tapi kat foodcourt tu mcm takde tanda halal la plak. Then jalan2 smpai kat kat Station Kopitiam ni ada tanda halal n ada Sizling! mmm cuba aje la tak penah lagi mkan kat sini. The price not bad la affordable. I ordered one set (Fried Glass Noodle + drink + desert + soup) for only RM7.90 (murah la kan) tapi yang penting nyer sedap! Chon mmg order sizzling tapi yg ni takde promotion set so order asing. Chon kata Sizzling nyer mmg sedap! Paling sedap dia penah makan! Then ada playground utk bdk2 main so aryna pon apa lagi bleh la mama n papa mkn senang ati. (sori ar lupa plak nak snap gambar tak tingat maklum la kelaparan masa tu). Tapi mmg best la mkn2 kat sini bleh santai2 anak2 pon bleh main2 mmmm we satisfied la. Alang dah ada kat Mines ni apa lagi I bought 1/2 dozen for Big Apple donut ler heheheh (nmpak nye aku dah addict ni!). Californian Almond tuh mmg sedap lah. But the Alien flavor is always be my number 1! Tapi rupa donut ni dah lain skit gara2 Chon bw dgn ganas huh!

Apr 10, 2009

No window shopping today

Today is Friday..normally I will walk around at KLCC or Ampang Park for window shopping. Tapi arini rasa mcm malas plak nk p jalan2. But I went out at BSN to buy Ani Bihun Sup and keropok lekor...hurm so yummy...I just spent 15minutes for go n return. Arini kwn2 opis smua buat hal masing so no hanging around together. Next week tak tau lagi tapi rasa mcm nk p jln TAR jer bleh ker arr mmm.

Isis Manual Breast Pump Avent Philips

A few weeks ago I bought an ISIS Manual Breast Pump from Avent Philips. For me it is quite expensive but still affordable. Knapa aku beli yer padahal Arman tu dah nk msuk 6 bulan. Sebabnyer aku dah tak larat nak perah susu ngn tangan mcm lenguh n sakit jari plak. Kesian lak kat Arman klau aku tak perah sbbnyer mmg tiap2 pagi dia slalu minum susu mamanya. Sebelum ni aku dpt la memerah sebanyak 9-10oz spnjg berada di opis but lately ni mcm skit jer cuma dpt 4-5 oz jer sehari agaknye maybe susu dah kurang kot tapi rasa mcm byk lagi. Tapi mslh jgk aku nk memerah susu kat opis ni sbb tmpt yg strategik cuma kat surau jer. Surau tu plak unisex so kdg2 aku mengganggu org nk smyg klau ppuan semua takpe la aku takkan kunci pintu ni campur ngn lelaki takkan tak kunci kot nnti tak psl2 depa dpt free show.

Then one day ni aku saja jln2 kat bhgn Avent at KLCC utk survey puting susu utk aryna then ada la promoter tu promote Isis breast pump kat aku. Katanyer breast pump ni dpt stimulate susu yg sedia ada so menggalakkan susu byk kuar. Tiba2 aku mcm tergoda dgn info nyer. So two weeks after that pas dpt gaji aku pon beli la. Masa promoter tu promote ada la 10% discount tapi bila aku nak beli promotion dah abis tapi nak punya pasal aku beli la jgk.

B4 ni aku ada la breast pump brand pureen yg guna battery/adapter tu tapi suck nyer tu sakit la (bagi aku la) susu nyer kuar skit jer so manual aje la start dari Aryna smpai la Arman ni (perah manual ni ok jgk susu byk kuar tapi tak larat la lenguh). Tapi bila dah ada Isis ni mmg best susu kuar banyak n laju. Yang penting nyer tak sakit n tak bising (pada awal penggunaan tu ada la jgk bunyi tapi skg dah ok) n tak lenguh tangan aku relax ajer dok press2 tgk2 dah 3-4oz utk sekali pump. Wah ini sudah bagus. Alhamdulilah susu aku dah kembali mcm dulu. But at the same time aku skg ni byk minum air yogurt n susu utk stimulate lagi susu dlm bdn nih.

Utk kwn2 yg mencari breast pump aku suggest korang beli la Avent Philips nyer tak rugi pon berbaloi utk baby kita. Isis ni lembut je masa suck sbb kat suction level tu ada silicon (getah lembut) sbg pelapik and of course as a method for suction. Really comfortable.
Satu box Isis tu ada mcm2 smua nyer ada 2set so klau rosak ker pecah ker dah ada ganti nyer la.

The Avent Philips ISIS Manual Breast Pump box comes with


*ISIS Manual Breast Pump : 1 Pieces
*Breast Milk Container (125ml/4oz) : 2 Pieces
*Extra soft, newborn flow teat : 2 Pieces
*Teat Travel Pack 1 Pieces
*Bottle stand/funnel cover 2 Pieces

Apr 8, 2009

Tag about five

Benda ni dah lama di TAG dari kak Ain tapi terlupa nak buat so arini baru tingat so kak Ain layann

1. What were you doing 5 years ago? (2004)

  • Degree completed in 2003 but amik scroll Sept 2004 so sementara tu aku balik Kedah then dapat le keje kilang sementara nk dpt keje bagus2. Aku tak reti nak dok saja kat umah. Aku mesti kena keje klau tak boring so dapatler keje kilang sebagai quality control huh penat btul almaklum la kilang kan so faham2 aje la teruk nyer cmner tapi masa ni aku mmg kurus la tapi takde la kurus keding. But I worked there for only 3months.
  • Then I got another job at religious private school as a teacher. I taught science for form 2 and English for form 1 (tak terror English pon ajar English! Klakar tul ajar bdk form 1 jer so basic2 tu bleh ler hehehe) at the same time I apply for master degree (sbb mak suh amik so sementara tak dpt keje yg bagus2 lagi aku pon apply la).
  • Then on June, I got an offered from UIA to further my studying for master degree.
    Baru mulakan perhubungan serius dengan Chon masa tu Chon keje kat CIMB bank, so kerap jgk la berdating asal weekend jer kami akan berjumpa.
  • I’m became student once again n biasa lah bila dah jadi student lagi so havoc jgk la prangai tuh sbb still got friends yg satu kepala best! But at the sametime aku keje partime as a trainer for undergraduate for local and international students. Quite challenging because I was given a task to groom them in terms of their leadership, attire, dining and etiquette, protocol and so on.
  • Only 5 things aje yer….

2. What were the 5 things on your to do list today?Office:


1. want to see our new QB innerpage
2. getting ideas for i-Activity prototype
3. develop SB
4. Get general info
5. Thinking for new ideas


Home:
1. Smpai umah kena main2 n mesra2 with my little hero n my ‘cas’ little girl
2. Kemas umah skit2, washing clothes, solat, recite several ayah from selected verses
3. Pilih2 baju for my children utk di bawa ke umah baby sitter, iron baju utk ke opis
4. Bagi Arman n Aryna tido
5. Klau aku tak tido lagi tgk TV n manja2 ngn Chon


3. What were the 5 snacks that you enjoy?


1. Tempeyek/kerepek
2. Kacang-kacang
3. Potato Wedges
4. All types of chocolate
5. All types of donuts (aci tak?)


4. What are the five things that you do if you are a billionaire?

1. Settlekan semua loan – yayasan Kedah, rumah, tanah, tolong Chon byr utang2 nyer etc
2. Tambah saving kat ASB n saving anak2
3. Bagi skit kat my family + my family in law then bawa g haji n vacation kat oversea
4. Sedekah kat masjid2, buat satu yayasan (bleh ke ar?),
5. Beli harta (tanah lagi, umah banglo lagi, keta baru, motor, helicopter {aci tak?}


5. Who are the 5 person you wanna tag?

Mmmmm aku ada ramai kwn tapi smuanyer jenis yg malas nk berblog-blog kebykkannyer jgk keje cikgu2 cam takde internet kat umah adik aku jer la lagipon tag ni dah lama baru dpt buat sori yer kak Ain baru dpt layannnnnn. So mat farid hg buat ar tag ni nnti kak na usha arr

Apr 7, 2009

Donut Big Apple

Last saturday I just window shopping with Arman. Saja bawa Arman pegi Mines sbb boring berdua jer kat umah. I bought some groceries, stepping at fish corner then I decided to go home but suddenly I saw Big Apple Logo. Ish tiba2 je perut ni teringin nk rasa donut Big Apple. Sebelum ni mmg kwn2 kata sedap donut kat sini lagi sedap dari dunkin donut. Aku tak penah lagi rasa donut ni so why not just try kan. When I reached there I saw a lot of temptation donuts with cute decoration! Gosh I cannot wait I want to taste it! Tak tau mana satu nk amik nmpak semuanyer sedap2. Cashier tu tnya, “Kak nak brapa?” mmmmm brapa yer? Satu? Dua? Enam? Ish bape aku nak ni? …last2 I only bought 3pieces for trial.
At the beginning I bought “The Alien, Cherry Merry and Marble Duke. Tak sabar ni nak balik umah nk mkn donut itue. Smpai umah aje ngap! Terus makan. Fuh! Mmg sedap, lembut n crunchy skit itu yg best tu. Arman tengok aje mama nyer makan dengan lahap sekali heheheh. It’s purely true that Big Apple donuts are more tasty and delicious compare to dunkin donuts. The most important that they are less sugar!Tapi aku rasa mcm tak kenyang lagi rasa mcm nak lagi tak puas mkn donut Big Apple tu ish dah ketagih plak…Then on Sunday I went again and bought 6pieces huh baru best again I bought the Alien flavor. Alien flavor ni mmg sedap la and will be my favorite donut. From 18 Mac until 14 Apr 01 Big Apple will attach you a promotion brochure once you bought any product from the outlet. So friends if you are big fans of donuts please hurry up n get the brochure now!
My trial flavor

Merry Cherry

The Alien

Marble Duke

Chocoholic

Say Cheese

Whitnut

My another aim flavor

Pink Twister

Mango Tango

Mochalisa

Duren Duren

California Almond

Chococino

White Forest

Hawaian Five O

Dancing Queen

Choreo

Big Apple brochure

Apr 2, 2009

Miss my daughter

Apa yg aku nak update yer blog ni...aku mcm dah takde citer mcm malas lak nak menaip. Sebenarnya ati ni masih tak tenang sbb aryna masih ada kat kg. Nape dia ada kat kg? sbbnyer bapa mentua sakit misteri so papanye bw pegi berubat tak tau la bape lama papanyer tu nk amik masa. huahuahua I really miss my little daughter. Even dia ni kuat nangis tapi klau takde dia kat umah rasa sunyi sgt...rindu nk dgr suara dia nyanyi lagu ABC..XYZ, then 123..910, pastu alif...baa..taa..saa..jim..haa..
Sian arman sorang2 main ngn aku jer slalu kakaknyer dok layan dia jgk...Minggu ni mmg takde mood sgt huhuhu.