Mar 25, 2009

Earth Hour

What is Earth Hour? Earth Hour is an annual international event created by the WWF (World Wide Fund for Nature/World Wildlife Fund), held on the last Saturday of March, that asks households and businesses to turn off their non-essential lights and electrical appliances for one hour to raise awareness towards the need to take action on climate change.

So guys would you like to participate? Would you like to turn off your lights on 28.03.09 at 8.30-9.30? Well depends on you, if you think it is worth for u and for the whole world please do so, but if you think just waste your time, it is nothing to do with me, or apa2 aje lah, suka ati aku la, tak kisah la then let it be turn on... But if I don't switch off the light, will i be fined? egegege

Mar 23, 2009

Abah masuk Wad Kenanga 1

Aku balik bedong ari jumaat aritu as usual smpai umah Chon dlu la then on saturday aku suh adik aku dtg amik kat umah Chon. Sbbnyer aku dah tak sabar2 nk jumpa abah aku...katanyer demam dah byk ari sakit kat leher.

Then smpai jer umah aku kat bedong tu terus aje aku p tgk abah. Siann aku tgk dia terlantar kat tilam. Tak sedar aku smpai. Aryna bising pon dia tak dgr smpai la aryna tu p pegang dia baru dia jaga. Aku pon pegang la badan abah huish mmg panas jgk tgk dia tak larat jer. Kat leher tu mmg bengkak merah asalnye kena gigit dek kerengga jer tapi sbb abah ada kencing manis kot so bisa kerengga tu dah jadi jangkitan kuman la kot (aku agak aje). Aku tau mmg sakit la merah mcm tu tak brani plak nk pegang takut abah sakit. Aku kata tak bleh biar dah ni kena p hospt jgk. Adik aku kata dia takmo p hospt katanyer nnti akan lega sendri (ada ke cmtu plak org tua ni mmg ssah betul nk di ajak ke hospt kan!) tapi aku tak kira kena pegi jgk.

Klau aku balik by hook or by crook abah kena jgk p hospt. (kejam ker aku? tak la kan ini utk kebaikan dia jgk). Ptg tu lepas aje abah mandi kuar nanah plak aku picit la nanah tu byk lak kuar abah dok ngerang sakit bila aku picit. Sedih je aku rasa. Then pas magrib terus aje pegi emergency wad. Bila dah smpai hospt tu doctor kata kena admitted to wad. Doctor kata lagi nasib baik anta awal klau tak bengkak tu akan merebak ke bhgn medula oblongata klau dah mrebak kesitu ssah la nk operate. So pagi Ahad tu lebih kurang kol 1.00 abah kena msuk operation room.

Around 4.15 abah di bawa keluar. Alhmadlh takde apa2 komplikasi. Tapi aku risau jgk sbb kencing manis nyer tu. Slalu nyer org ada kencing manis klau luka pasti lmbt sembuh. Ish minta2 abah aku cepat sembuh. So aku tgk abah mcm dah ok skit tapi merungut jgk dia katanyer sakit penin kepala pas operated. Takpe la abah sabar yer InsyAllah baik le tu mudah2han....So pas smyg mgrib kami bertolak dari kedah ke balakong. Smpai umah lebih kurang kol12.30 mlm. Chon bw laju jgk la sian dia ngantuk2 dah.





...........................................................................................................................................................................





Aku nk citer skit ini kes lain hehhehe. Aku tak penah lagi pegi hospt time org tak buka pintu utk melawat lagi slalunyer aku akan smpai elok2 org dah buka pintu ler tapi disebabkan yg masuk wad kali ni abah aku so kami smpai awal la. Time melawat kat hospt Sultan Abd Halim kol 12.30-2.00ptg, then kol 4.30ptg-7.30mlm. Parking mmg penuh smua tmpt penuh ada yg park tpi jalan pon ada ish..ish..ramai sungguh org sg petani dtg melawat org sakit...Time tghri tu tak ramai sgt org tapi time ptg mak ai ramai giler sesak tau! berebut-rebut org nk msuk lift. kami smpai lebih kurang kol4.15 so berebut jgk ler heheheh. Guard2 akan allowed org masuk mmg tepat2 kol 12.30 and kol 4.30 tak lebih tak kurang...Adik aku kata "ni mcm nak p jumpa artis!" Iye la mmg artis la kan artis di hati kita kuikuikui.....



Tak sempat nk snap byk2 lagipun aku tgh pegang Arman so sempat satu jer. Ini time serbu!

Mar 20, 2009

Sami Budha

During lunch break i went to klcc today. To go to klcc from my office i have to accross several traffic light. While waiting for the traffic light to turn green, there was a 'sami budha' staring at me. I looked at hime too then suddenly he step foward to me and offered me a 'budha' sticker! Gosh! So crazy! "Giler ke?" suddenly I shouted at him. But his face so cool nothing to be blame. Then he move foward. I don't know what was his intention. Co-incidently I am the only 'islamic-malay' person there. I don't know why he did not offer the sticker to chinese girl beside me. The Chinese girl just smile looking at me. Then the sami budha approached one couple i think from Arab country but the woman not wearing a tudung. Surprisingly the man took the sticker then the sami budha asked for him a money. Now I understand that this sami is a desperate sami aka peminta sedekah la kot. Ish...ish..terkejut jgk ler pada mulanyer sabar jer la....

Mar 19, 2009

Very touching blog

I got this link from kak bib on her YM status yesterday. http://www.fajaril.net/blog/2009/03/ This is a blog story from a father (msian) about his journey of life. So touching, so sympathy I feel very sorry to him. I cried a lot when i read his writing because i can feel what he and his family gone through. So whoever read my blog try to visit his blog and feel his writing.

3rd Anniversary

Yesterday was our 3rd anniversary. We just celebrate with cheese cake and cheese tart (order from yati ex-officemate sedap kek n cheese tart nyer tapi cheese tart comel sgt...klau ada yg nk order bleh contact kat sini http://bluetuleep.fotopages.com/). Surprising! I got a precious gift from Chon and I gave him a cufflink which i bought yesterday. A beautiful white gold ring with diamond. (this was the 1st time he gave a precious gold for me since we've been married..he said it was very expensive tapi ok la kira double hadiah la sbb thn lepas tak dpt hehehe kira aci la kan...). I like the pattern...sorry the picture quite blur because i just snap using my camera phone. My digital camera was running out of battery. Kami baru jer hidup bersama 3 tahun (tapi aku rasa mcm dah lama dok ngn Chon nih) dan dikurniakan 2 anak...sepasang girl and boy. Anyway Chon thanks for being with me and accept me seadanya. I luv u so much...ayang sayang sangat kat abang (cewah jiwang plak..boleh la kan).


Mar 18, 2009

Bought new cufflink

During lunch break, I went to KLCC to buy something for Chon for our 3rd anniversary. My intention is Cufflink. I want to give him a cufflink because he always mention he wanna buy a new cufflink but we don’t have a leisure time to do that on weekend (coz always balik kg kan). So I was looking around at Parkson but nothing special there then I stepped forward to Isetan. I have a lot of choices there but mostly the one that I like too expensive. I like a pattern from Raoul but gosh its price!! unaffordable for me. Then I found one brand I donno either it is popular brand or not but this pattern I got 50% from RM2++ = RM1++ for two pairs! So I don’t want to waste my time coz I was in hurry, just grab this pattern. I hope that Chon will like it. (klau dia takmo pon dia kena pkai jgk sbb aku yg beli huh)
Anyway Chon...Hepi 3rd Anniversary...hope that our life will always cheerful, flourish and blossom with our kids and may Allah bless us all the time...(please recite Doa Selamat ye bang for tonite)

There was a rainbow in the morning

Nowadays we (me and Roha) always stuck in jam especially at Jalan Ampang for almost everyday. Today during jammed suddenly I saw a rainbow in the sky. Even I just can see only half of its crescent shape but it was beautiful enough. Sempat aje aku snap rainbow tuh ;)

Mar 17, 2009

Broadband Celcom

Dah lama tak update blog aceli takde masa sgt skg sbbnyer asik upload Question Banks. Upload question ni ada system nyer tersendri mcm wat data entry gitu... System ni org2 korea yg buat spesel utk company aku. Pada mulanye aku impress jgk pada system cam canggih gak ler tapi bila lama2 aku guna aku pkir byk lak kekurangannyer. Rasa dah tak user friendly nyusahkan aku lak nk upload question2 yg byk tuh. Apa2 pon sabo jer la....

Satu hal lagi aku igt aku ada masa nak update blog aku ni kat umah maklumlah skg ni dah ada broadband celcom kat umah. Tapi kami amik plan 'basic' jer sbb igt bukannyer nk download apa2 sgt pon. But unfortunately line umah aku tak clear sgt speednyer kjap ada kjap ilang tensen tul aku. Nak surf satu2 website tu lama giler smpaikan aku bleh abis lipat kain seraga utk open one website! giler! Tapi aku tgk Chon surf ok jer tapi bila aku yg nk surf slalu jer line tak ok huh mmg tak bagi aku guna le tu. Chon tak penah lak comment aku jer yg tak puas ati. Apa2 pon sabo jer la....

Esok our next anniversary...ish aku ada somthing nk beli kat Chon tapi tak p beli lagi. Aku nk p beli kat SOGO tapi takde masa la plak hish takpe la tgk aje la apa ada kat KLCC tu sok.

Mar 11, 2009

My New Novels Collection

Seronotnyer!!!! Pagi ni smpai opis tgk2 atas meja parcel aku dah sampai. Dlm hati ni pasti novel yg aku order. Mmg sah alhmdlh dah dpt pon. Dah lama aku tak beli novel tapi kali ni aku tertarik utk membeli novel sebagai koleksi. Dah lama aku tak tambah koleksi sejak ada anak ni aku jarang plak membaca novel. Macam mana aku bleh tertarik pada novel kali ini? mmmmm promo ni dari ex-office mate aku (kak zai). Dia ni rajin membace novel melayu ke omputih ker..dia ni bleh di katakan pelanggan tetap MPH online! Dia promote kat aku novel aA+bB katanyer best cite tu so aku pon surf la websitenyer Jemari Seni. Bila dah kat situ aku pon terlekat plak citer yg lain then aku pon baca la testimoni psl karya Hlovate ni. Smua bagi komen yg bagus2. So aku pon nk try la 3 novel karya Hlovate ni aA+bB, Tunas and 5tahun 5bulan. Tapi 5tahun 5bulan aku akan dpt next week sbb stok dah abis and derang publish smula (mmg laku sgt citer nih - tak sabar nk baca citer ni sbnrnyer mmmm takpe sabar2)



Hepi Belated Befday to ME

Last monday on 9th MAC was my besday. Nothing spesel on that day but I got surprised from Chon she bought me a cake (my favorite marble cheese cake from secret recipe). Both of us love this cheese cake that's why he bought it to me. Actually on that nite I forgot that tomorrow morning is my befday when he brought secret recipe box then i remember that it was my besday.... Thanks Chon! I luv you so much...Present? Shhhh not yet (or may be nothing huhuhu) he said.