Feb 27, 2009

What is your option?

Some people want to work under people management and some want to do their own business. What is mine? I always thinking that I want to set up some business but what? What is my specialization and what am I capable to? I enjoy cooking and I love to cook can I open a food stall? Well…I don’t think so with my condition right now coz I have a baby. I don’t think that I can be fulltime cooker. So what else? Mmmmmm ahah I like to sell something like clothes, brooches, or whatever that can bring a profit to me…but…I don’t have enough money for my capital huhuhuhu and I’m not confident enough that I will be success. So I just forget about it for now…

What am I going to do with my masters? Well actually I love to teach I want to become lecturer but I don’t think that they want to hire me with my English right now! I still use my mother tongue so difficult for me to be fluent in English. To become a lecturer you have to be very fluent in English especially in IPTA and of course you should get 3.6 CGPA. I’d try to apply in IPTS but none of them calling me for an interview huhuuhu why it is happened to me! It seem like it is easy to become lecturer if you have a master degree but not apply for. I think my efforts are not enough yet to be a native English speaker. I should always speaking at everywhere and read English articles more but it don’t work for me! Chon always keep advice me to read a lot..yes I did but still cannot improve my tongue! I think I want to join British Council and see how it works…maybe one day I will…

For now I work with people management but not too rely on people. We are one team and every one handle one segment. For each segment need its own quotation, resources, find partners and do for future planning. So everyone needs to plan and burst all of it. We should know how to manage our segment well. Our job is cum for everything such as marketing, getting clients, strategy planning, designing, developing and QA. In a short term I can say that we do all jobs. But…no one guide us we have to be independent, we have to discuss among us..and now I feel bored with my works. Why? It is because I cannot think and manage for the same time. I need a someone to guide me to teach me how to deal with other people, how to do a proposal bla..bla.. It means that I cannot work alone. I enjoy working under people. I cannot stand alone. Actually it is challenging works for me. My hubby said it is good because I can improve myself so that in future I can be demanding. But…I can’t…I don’t know…I need boss to direct me/ help me especially when dealing with clients. I don’t have a skill to communicate well. (even actually I have a degree on it à What a shame!!!!!!). Well I “pasrah”…I just follow the flow and I start to become jobseeker again?! Ohhh Nooo!!!

Feb 24, 2009

TAG again!

I got this tag from my fren Jalina
It is quite though my fren!

Rules:It's harder than it looks! Copy to your own note, erase my answers, enter yours, and tag twenty people.Use the first letter of your name to answer each of the following questions.They have to be real; nothing made up!If the person before you had the same first initial, you must use different answers.You cannot use any word twice and you can't use your name for the boy/girl name question.

Have Fun!! Don't Forget to post it...!!

Phew!!! actually it was very difficult to find word with Z letter but here we go!

1. What is your name: Zulfarina
2. Four Letter Word: Zoom
3. A boy's Name: Zikri
4. A girl's Name: Zamzarina
5. An occupation: Zoologist
6. A colour: Zebra strip
7. Something you'll wear: Zip
8. A food: Zabaglione (Italian dessert)
9. Something found in the bathroom: Zest shower gel
10. A place: Zoo
11. A reason for being late: Zzzzzzzzzz
12. Something you'd shout: Zas!
13. A movie title: Zorro
14. Something you drink: Zucchini juice
15. A musical group: ZZ Top
16. An animal: Zorilla
17. A street name: Za’aba Street
18. A type of car: Z car (from Nissan)
19. The title of a song: Zombie from cranberries

Sorry!! I don’t have any one to be tag.

Balik kampung

Haish dah lama tak update blog ni rasa rindu plak nk meluahkan prasaan hikhikhik....aceli aku balik kg kat kedah dr mlm jumaat tu sampai la ari isnin. Balik kg ni sbb nye aku amik ujian PTD (PTD lagi!) ini yang kali ke-3..yang 1st aku amik tu smpai dpt interview tapi depa still tak berkenan gak kat aku yg 2nd lak aku failed exam tu yg 3rd ni tak tau la...Saja jer kali ni amik kat kedah sbb shon kata klau dpt interview kat kedah saingan tak sengit sgt compare kat KL ni.

Aku on leave on monday sbb tiba2 je ada mslah kat umah mentua (mslh family depa).. shon tak mau balik lagi so terpaksa la EL. Disebabkan masalah itu shon nk balik umah dia on every weekend (to spend his life with her mom). Hadoi every weekend! Bukan dekat... jauh perjalanannyer dan memerlukan cost yg byk jgk klau every weekend hurmmm tapi nak wat cmner....So nampak nyer plan nk tgk Upin&Ipin tak jadi ler huhuhuhu n my big plan for my anniversary tu pon nampak nyer cam terpakse cancel la huhuhu sedihnyer...(aku juga tak dpt terima hakikat)

Feb 17, 2009

Blog, Friendster, FB, FP, Flirkc etc

Sekarang ni ada macam2 jenis/cara/medium utk kita menyuarakan/meluahkan/berkongsi idea/pengalaman/kenangan dan sebgainyer lah dengan semua org samada dengan orang yang kita kenal/ belum kenal lagi/ baru nak berkenalan. Antara medium yang org slalu guna utk hal2 yg aku sebutkan diatas spt blog, FaceBook, FotoPages, Flirkc dan mcm2 lagi la yang aku tak tau. Best jgk bila ada semua2 tu. Masalahnyer aku ni rasa2 mcm takde masa jer/ tak cukup masa utk buat semua2 tu. Contohnyer aku ada blog n FotoPages.
Sebelum ni aku beria-ia mengupdate gambar2 dlm FotoPages tapi sejak ada Blog ni FotoPages tu diabaikan. Aku jgk penah join Friendster tapi berkubur jgk. Alasannyer aku mcm tak sempat la nak update smua2 tu. N yang latest ni FaceBook. (aceli aku dah tau lama jgk psl hal tapi aku diam jer sbb? sama jgk ler alasannyer). Tapi aku ada sorang kawan yg rajin plak berFB lately ni. Dan dia kata menarik...hurm ada masa ker aku nak update kesemua benda2 nih huhuhuhu ntah ler......Blog ni pon aku mcm males jgk tapi tak tau la knpa sejak akhir2 ni aku rajin plak nk update blog. Rajin plak nak meluahkan perasaan. Kanapa aku rajin? mmmm rasanyer sbb sekarang ni aku mcm dah tak ramai kawan. Kadang2 bila kita cite kat kawan kita psl hal2 personal...kita rasa mcm depa tu takmo dgr jer so aku rasa Blog ni adalah the best medium utk aku luahkan/ceritakan. Tak kisah la org nk baca ker or terbaca ker cite2 aku dlm blog ni... Tapi sbnyer aku ni suka berkawan tapi kawan yg best masa study kat UIA dlu dah takde.. Kawan2 aku semuanyer dah berkwen dan tinggal pon jauh2 ada yg still contact jgk tapi mmg dah tak semesra dlu.

So kawan2 yang penah aku kenal dulu kalau terbaca blog aku ni please keep in touch yer...I miss all of you... Sekarang ni aku cuma ada kawan2 ofice mate jer itu pon takde la rapat sgt. Tapi atleast ada la jgk utk aku bercite terutamanye ofice mate yg aku bercar pool skg ni miss norRoha. (Kadang2 aku rasa dia pon takmo dgr cite aku hikhikhik sbbnyer byk jgk aku dok cite kat dia-pasti dia boring dok dgr bebel aku setiap ari huhuhuu sowey ar Roha) Anyway thanks kepada semua kawan2 yang penah menjadi kawan aku dan aku minta maaf sgt2 kalu ada yang terasa dgn aku sepanjang kita berkawan.
Ni antara besfren UIA aku yg aku still contact smpai skg ni pon gambar terbaru diambil pada bulan December 2008 dari kiri yang pakai spec tu Jaja, yang dukung anak tu Acu.

Ni oficemate aku dari kiri org dari India (ni bukan ler kawan yer), Sarah, kak Jajad, Roha, Evyn & sorang lagi takde dlm gambar ni Jalina
Yang ni masa knduri kawen aku yg kat blkg skli tu yang ibu dukung anak tu besfren kami Norashikin. Dia adalah besfren aku masa sekolah. Satu lagi besfren aku masa kat UIA ialah Haslina Hassan sori ler takde gambar dia.

Feb 16, 2009

Tengok Fish - compulsory event every weekend

It just like a compulsory for us to bring Aryna of course Arman together to see fish at The Mines on every weekend. Aryna likes to feed all those fish with bread. So it just like a routine for her. She will asks us "papa! nk tgk fish..nk tgk fish.." So tak smpai ati kan bawa ler..
Actually I want to bring food today because i cooked a lot yesterday but when i think about my travelling with the kommuter so i cancelled. It is difficult for me to bring it when i ride on the Kommuter. But its ok....

Feb 12, 2009

Arman is back!

After visited mines wonderland, Arman got flu might be because the cold whether in four season room at mines wonderland. He can't sleep well and wanted people be around him all the time (nak manja2 la tu). Poor of him....he looks so pale and weak. But last nite he was very cheerful, active and got tightly sleeping. Alhamdulillah i'm satisfied with my baby sitter. She can look after my children very well. I don't know what she have done to my little hero. But I noticed that she always put Vicks on his soft forehead (umbun2). Arman's flu keep reducing and seems like gone(klau aku yg jg rasanyer lambat jgk flu Arman tu nk hilang hehehe). I'm very thankful to her.
muka budak demam

Feb 11, 2009

TAG_What's inside my handbag?

Tag ni aku dapat dari oficemate aku Roha...tiba jer dpt tag igt kot dapat award kekekeke klau dpt Tag mcm dpt assignment plak aku rasa mcm peksa lak takpe anyway enjoy..... (best jgk ada blog ni leh share ideas, thoughts, opinions, stories a lot more...)
What's inside my handbag?
1. Find a safe quiet place free of significant other, noisy makers, priests, nuns, all things religious and men in general.
I think my office. Why? because I can relax myself here with buzy working (not buzy with my children ahaks), chatting with my collegue, expressing my ideas etc..but I feel comfortable in my sweet home even sibuk melayan karenah anak2 n husben hehehe.
2. Take a photo of your handbag and the contents
Mmmmm let's see what i have?.....tadaa....
3. Dump the contents of your handbag in a pile.
I'm not dumping all the contents of my handbag but i took it out one by one. Ish actually i feel shame to show everything inside my handbag because it just like Doraemon pocket! (macam2 ada)
4. Be brave and explain to your fellow bloggers what lurks inside the handbag.
My hanbag has two compartment, i'll show you 1st compartment. This compartment is zipped so every important things i keep it here such as:
1. Purse
2. Home key
3. Thumbdrives
4. Noriday pils
5. Arman and Aryna's health booklet (i always bring them all the time for emegency case as reference)
6. Lipstic
7. Compact powder
9. Perfume
10. Money
11. Hair band
2nd compartment:
1. Umbrella
2. Another perfume
3. Nesvita
4. Nail clipper
5. Brooch
7. Money
8. Feeding bottle (cannot bring it here because it is inside the fridge)
5. What's the most important thing in your handbag?
1. Purse
2. Feeding bottle
3. My children health booklet
4. Noriday pils
6.What's the most embarrassing thing in your handbag?
Of course ler sampah2 yang ada dalam tuh hahahah aceli aku dah buang b4 snap gambar ni






Feb 10, 2009

Mines in Wonderland

Ari Isnin 9hb ni genap aryna 2 tahun. Kami tak tau la nak bagi apa kat dia sbb mainan ke books ke baju ker smuanyer dah ada so aku n chon decide nk bw dia g jalan2 kat mines in wonderland. Tapi kami pegi time siang taknak pegi malam nape tah aku sndri pon tak tau tak tergerak ati pon nak pegi malam padahal waktu malam baru la happening baru cantik ngn lighting2 nyer yg berwarna-warni yg berbentuk2 tu takpe la nnti2 kami p waktu malam plak tunggu la bila Arman dah bsar skit ker.
Nak masuk mines wonderland tu tiket nyer klau waktu siang RM15 tapi klau malam RM35. So berbaloi jgk la. Klau masuk mines waktu siang ni mcm kita masuk taman bunga plak rasanyer sbb penuh ngn bunga2 cantik2 plak tu tapi bunga ross takde yer...Time kami masuk ni around kol10 pg takde sapa2 pon kami jer so aryna apalagi buat taman ni mcm taman dia la ikut suka ati jer dia jalan sana lari sini suka betul tgk dia. Nampak sgt dia puas ati kami bw jalan2 kat sini. Yang paling dia suka Tiger. Selama ni kami dok tunjuk dlm books kat TV psl Tiger tup2 aryna aritu dia dpt tgk Tiger live! apalagi suka la nasib baik berpagar kalu tak mmg dia nk p pegang ler tiger2 tu. Yang paling klaka bila dia nampak flamingo2 tu dia igt flamingo2 tu geng dia kot suka2 dia nk p pegang main kejar2. Chon dah takut dah dia takut flamingo tu patuk aryna tapi aku kata tak kot sbb nmpak jinak jer. Actually banyak jgk la haiwan2 kat mines wonderland ni aku igt kot takde...kira worth jgk la RM15 tu mula2 kami cam feed-up jgk sbb masuk2 tgk takde apa2 yg mnarik perhatian. Aku cam hangin jgn la tapi bila dah explore kira boleh la berbaloi jgk la.
Bab yang paling aku suka kat sini ada rumah four seasons bila masuk sini sejuk jer ada byk lampu2 yg cantik2 bunga2 pon byk sgt geram jer aku tgk.
Kat mines wonderland ni cam biasa la ada train camp and bot ride smua nyer free takde charge boleh la nak relax naik small bot ride ni.
Kalau malam aku rasa mmg happening la sbb byk la lighting2 yg berbentuk binatang2 especially byk berbentuk dragon rasanyer cantik la kot. Kira2 dua jam jgk la kami habiskan masa kat sini. Aryna mmg dah tak larat sgt dah nak berjalan hepi jer tgk dia. Agaknyer sbb takde org sgt kot so dia rasa wonderland tu dia la yg punya!
Entrance ni kat tiket counter


Ini Four Seasons room

ni kambing gurun
Burung nuri ni pndai cakap tau best klau sembang ngn dia
Yang kat blkg aryna tu one of dinasours klau mlm rasanyer ada lights tu
Khusuk tgk kambing gurun tu makan

Antara koleksi flowers2 yg ada

Aku pegang phyton aryna takut lak nk pegang
Malaysian Tiger
ini titi kat bawah titi ni la ada Tiger2 tu klau la titi ni runtuh alamatnyer knduri bsar la depa aritu!
ini ler whiter tiger tu comel sgt aku tgk dah la bsar



Aryna suka sgt ngn flamingo2 tu smua lari bila aryna dtg...at 1st aku igt patung rupanyer real nyer flamingo

ni dah penat
Dalam train time ni arman baru jaga dari tido masa kat dlm four season room tu tido balik mlm tu terus dpt selsema agaknye sjuk sgt kot

Suka betul aku ngn bunga2 orkid kat sini tembon2 cantik2 smuanyer

Just slice of cake

Actually we want to celebrate aryna’s two years old besday at mines wonderland on 8th Feb. We did go to the ticket counter around 3pm but unfortunately it was closed. The event was started at 9am – 2pm & 5pm – 11pm weekdays.


Befday girl



Arman













Arman & Aryna before we went to Mines









We were very disappointed moreover my kids and I were dressing well! So we just bought a slice of chocolate indulgence and chocolate strawberry from a Secret Recipe and celebrate it. (Maybe next year mama will order cute cake for aryna k plus befday party) . We did not order for the whole because we don’t make a party. (But I will make an order for Secret Recipe on our next coming anniversary). We celebrate small party at our sweet home around 11pm. My little hero slept already. Even it just slices but it means a lot to her I guess… Aryna doesn’t like or maybe she doesn’t know how to eat and feel the taste of the cake but if you feed her with mee, mee hoon, kue teow or spaghetti she will like it so much! She just loves blew the candle and make messy with those creams.

Feb 6, 2009

Arman Rollin, rollin, rollin

Lately, Arman always wake-up early in the morning around 6.am because he wanted to answer the natures's call. So i have to rush for bathing because I knew he will cry if I were not beside him. This morning he showed his skill rolling over toward one side (meniarap). Before this he just only can lie his face downward and cannot move his hand but today his neck and his arm looks stronger and feel he wanted to move backward! His development was so fast compare to his sister. He is so gorgeous with his smiling. Love him (not to forget his sister ;) )so much because he is so adorable and always keep smiling. He also can hold and grab a hard thing. His sister always give him toys to hold and he can grab it and as usual he wanted to eat every little thing he grabbed. Can't wait to see he crawling away!

Feb 5, 2009

No Bekal Today

Last nite, Chon told me to relax and no need to cook. So this morning I have nothing to bring for my food. I just bought karipap n ns lemak nearby my house. The taste? Ok la not too bad compare to my ofice's foodcourt.

Feb 4, 2009

Beautiful phrases

Today I read one email from my friend and it was a story about a man who was regretted because hurting his wife. But I love the phrases below. What a beautiful words!

Tak perlu mencari teman secantik BALQIS,
Jika diri tak seindah SULAIMAN,
Mengapa mengharap teman setampan YUSUF,
Jika kasih tak setulus ZULAIKHA,
Tak perlu diri menjadi seteguh IBRAHIM,
Jika tak sekuat SARAH,
Mengapa didamba teman hidup seistimewa KHADIJAH,Jika diri tak sesempurna RASULULLAH

Feb 3, 2009

Breakfast & Lunch

Azam aku & kwn2 ofice mate yg lain utk bw bekal ke opis (actually utk save kan duit) Semalam aku wat sambal ikan bilis then pagi2 kol 5.30 aku dah bangun utk wat nasi lemak. Kena bangun awal sbb takut tak sempat arman slalu jaga minum susu around kol 6 so atleast nasi tu dah terjerang..akhirnya sempat jgk aku masak nasi lemak arini. Rasanya? mmmm boleh le tahan...sedap la jgk bagi aku hehehe. Chon pon nk bw bekal jgk suka aku hihihi...Sempat goreng telur and wat breakfast skl. Breaksfast roti n tuna jer..

My new Eyeglasses

Ari Sabtu aritu aku dah dpt eyeglasses aku yg baru..cantik jgk la bagi aku. Eyeglassess ni mmg cantik la bagi aku...nmpak exclusive skit. Chon kata nmpak aku mcm budak baik skit...(slama ni muka aku mcm budak nakal ker? Maybe la kot hihihi). Kawan2 aku pon kata muka aku nmpak lain skit bila pkai spec baru ni. Spec ni aku yg pilih sndri..1st time Chon suka ngn pilihan aku..tu yg aku terus rembat (bukan senang nak tunggu Chon suka dgn apa yg aku pilih tau!). Aku suka casing spec ni lain dari yg aku penah ada..mcm casing handset pon iye..