Nov 8, 2012

Suke2

Assalamualaikum....

Dah lama tak update blog yg satu nih....
Ada baca satu blog ni dia tunggu cheque dari nuffnang..
Pastu dapat byk jgk smpai 4angka...
So hati ni terdetik plak nak check my nuffnang...saja2 suka2 nk tgk ada brapa hahhahhaa even ku tahu pasti ciput sbbnye update blog ni setahun sekali heheheh
Hurm check2 tgk2 bleh tahan jgk ada la jgk even ciput hehehehh tq2 klau ada yg click adv tuh...klau tak click pun aku yg click
Tapi diri sendri pun dah lama tak buka blog nih
Ingat nak kuburkan aje...hurm mmg dah terkubur pun...
Arini tergerak ati nk update sbb aku takde keje nak buat
Aku kena jaga roadshow so
Tercanguk dpan laptop ni dah tak larat nak ngadap FB dah nak muntah dah baca....
So saja2 buat buzy degn mengupdate blog tercayang nih...
Ok la chow cin cau....

aceli nk update jgk gamba anak yg ke-3 tapi lupa plak bwk usb huhuhu takpe la takde chance nak tunjuk gamba kat sini laen kali la

Oct 11, 2010

Arman Harraz ku yg dah 2 tahun...

Assalamualaikum...

Lamanye tak update blog ni..

Tapi zul tahu readers nye takde la byk sgt pun yg tingin nk baca cite dlm blog ni kan heheheh..

Tapi klau ada yg sudi lagi membaca nye tima kasih..

Salah satu zul dah lama tak update blog ni sebab my camera dah rosak huhhuhuh

Dah tak bleh tangkap gambo dah nangih

Satu lagi aku nye USB phone pun dah rosak

so gambo byk dlm phone tu tapi still tak dpt gak upload sedih

Kebetulan skg ni keje kat opis byk sgt...

Time rehat tu aku gunakan tuk layan FB n drama korea so...

Malam plak bila dah balik umah aku ni jenis malas dah nak on laptop

Byk masa aku dok ngaja si aryna n arman tu baca buku

Then layan cite2 kat TV pastu tido huuhuuhu

Arini tingin plak nak wat posting...

Sebab arini ni befday my little hero yang baru nk masuk 2 tahun

Yea..hepi befday my encem!

Dah dua tahun dah..

Dah pndai mcm2 dah..

Mulut pun dah pot pet pot pet

Silat pun bukan main buka langkah bunga bagai huh!

Tapi still BFeed huhuhuhu bila la hang nk benti nih..

Mama nak cepat2 kurus!!!

Apa2 pun smoga baby boy mama ni dpt membesar

menjadi (al-hafiz? - InsyaAllah) yg sentiasa memperjuangkan ajaran Islam!

Aminnnn.....

Semalam seharian bwk dia jalan2 dari kol 10 pagi smpai kol 10 mlm!

Dpt jgk dia cupcake spiderman yea! sori la tak dpt nk upload cupcake tuh

Ok la stakat ni aje ye

wassalam...

Jun 1, 2010

Takziah diucapkan kepada keluarga terbabit..

Lewat petang Ahad Chon terima msg dari kawannye
yang salah sorang staff derang dlm keadaan kritikal
hidup dengan hanya bergantung pada machine lebih kurang seminggu mcm tu
Doktor kata nak cabut machine tu sbb dah takde fungsi lagi
so bermakna kemungkinan hidupnye pon akan...
So bacaan yaasin diadakan...

Tup2 pagi isnin tuh selepas subuh
Chon dapat lagi satu msg mengatakan kawannye tu
dah pergi mengadap Ilahi

Aku rasa sedey..sbb mengenangkan arwah
ada sorang anak ppuan baru 2tahun
Aku sedey tak tau nak ckp
Kesian for that little girl yang mmg tak tau apa2
Pasti dia slalu akan tertnya2 pada papanye

Mama mana?
Nak mama...
Nak tido dgn mama...


Adoi tak dpt aku bayangkan..
Lagi sedey papanye yg nak menjawab

Kematiannye bersebab..
Tapi ini semua adalah dari ketentuanNya jugak.
Allah lebih tahu apa yang terbaik.

Semoga arwah ditempatkan bersama kalangan solehah
Untuk keluarga yang berkaitan
Banyak2 la bersabar
Ujian dari Allah mmg sgt hebat
Tapi Allah lebih mengetahui apa yang kita tak tahu
Sabar, byk2 la berdoa, tabah dan reda adalah yang terbaik

Kematian arwah juga menjadi topik hangat berita semalam.

Kenyataan di bawah ini aku copy dari berita Malaysiakini

Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD) yang tidak sedarkan diri selepas mengikuti kurus ala komando di Jugra, Kuala Langat dekat Klang meninggal dunia pagi ini.


Norhashimah Wahid, 31, meninggal dunia di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) Klang pada jam 6.20 pagi tadi.

Beliau yang berkhidmat dengan Kementerian Kewangan di Putrajaya, difahamkan mengikuti kursus Modul Jati Diri di sebuah kawasan hutan yang dikendalikan oleh Pasukan Khas Tentera Udara (PASKAU).

Bernama
yang memetik abang iparnya Zakir Hussain, 41, memberitahu adik iparnya menyertai kursus itu sejak Ahad lalu dan dia dimasukkan ke Hospital Banting pada jam 5 pagi Jumaat pada mulanya kerana sukar bernafas sebelum dipindahkan ke HTAR pada hari yang sama.

"Pada mula Norhashimah disyaki mengidapi denggi tetapi doktor menafikan...dia menunjukkan simptom H1N1 atau jangkitan paru-paru," katanya.

Norhashimah telah menjalani kursus selama tiga bulan daripada tujuh bulan yang perlu dilalui oleh pegawai PTD dan juga telah menjalani latihan sebagai anggota bomba dan polis dalam tempoh tiga bulan itu.

Menurut Zakir beliau difahamkan antara latihan yang ditempuhi oleh Norhashimah dan rakan-rakannya semasa modul jati diri itu ialah meminum air stokin dan direndam di dalam lumpur.

Beliau berkata latihan seperti itu nampak tidak relevan kerana adik iparnya bukan anggota tentera yang hendak dihantar berperang, memadai beliau diberikan latihan asas ketenteraan.

Apa yang dikesalkan kata Zakir ialah pihak INTAN atau Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) tidak memberitahu suami Norhashimah, Ahmad Zulkhairi Zainal Abidin, 31
bahawa isterinya sakit seawal yang mungkin.

Beliau mendakwa Ahmad Zulkhairi hanya diberitahu bahawa isterinya berada keadaan kritikal semasa dihantar ke Hospital Banting pada pagi Jumaat lalu.

Norhashimah, yang berasal dari Kampung Londang, Masjid Tanah, Melaka mempunyai seorang anak perempuan Nur Hylda Daenia berusia dua tahun.

May 24, 2010

Mee Ketam Part3

Assalamualaikum..

Opis mate Chon ada bgtau mee ketam yg mmg ada ketam kat Juru.
Tapi not exactly Juru, nama tmpat tuh Kuala Sg Juru.
So misi kami last month mencari mee ketam Kuala Sg Juru.

Chon kuar exit autocity jgk tapi aku tak igt la ada satu jalan dia
hentam aje msuk sbb ada nmpak signboard ke Kuala Sg Juru.

On the way ke Kuala Sg Juru kami terjumpa beberapa kedai yang menjual mee ketam.
Rupa2 nya byk org2 Sg Juru nih jual mee ketam.
Selain mee ketam ada jgk kedai mee udang.

Tapi misi kami nak carik jgk mee ketam Kuala Sg Juru!
Kereta pun di pacu dgn laju sbb dari Pekan autocity ke Kuala Sg Juru
tu jaraknye agak jauh jgk
Aku hampir2 feed-up tapi Chon relax jer

Akhirnya smpai jgk ke simpang Kuala Sg Juru
Lepas aje sikit dari simpang tuh kami nampak la
Satu signboard besar Mee Ketam Pak (ape tah hahah sori ar tak igt lupe la)
Tapi Chon tak puas ati dia kata maybe ada lagi kedai laen kot
Sbb kitaorg baru aje masuk jalan tu
So Chon memacu lagi ketanye tapi mmg dah takde dah kedai laen
So kami agak itu la kot bgai di kata.

So patah semula ke kedai tadi.
Terus order mee ketam dua!

Suasana kedai mcm menarik tau bsar n agak moden skit.
Sori ler tak smpat snap gambar kedai sbb masa tu tgh pangku arman dia tido.

Cuma tunggu lebih kurang 10minit aje mee yg ditunggu pon dah smpai
Hurm look so declicious!
Memang ada ketam! dua ekor lagi! tapi size M aje.
Tapi tak kesah la asalkan ada ketam!

Kuah mee kali ni laen agak cair mcm kuah tumisan aje
Kuah kali ni mmg takde isi ikan
Rasa mee ketam ni bagi aku ok la sedap jgk
Aku suka sbb pedas! sgt pedas!

Komen Chon dia tak brapa berkenan sgt.
Katanye rasanye ok sedap tapi
dia lagi suka mee kuah ketam tuh
Yeah aku agree mmg mee kuah ketam tu lagi sedap!

Tapi apa2 pun rasanye tetap sedap juge.
Selamat merasa!

Ini la rupa mee ketam Kuala Sg Juru! cuba la

So abis sudah kisah mee ketam..

daa....

Mee Ketam Juru part2

Assalamualaikum

Ok masih lagi citer mee kuah ketam yer..

Last two weeks kami makan lagi mee kuah ketam di tempat yg sama itue
Aku mmg tak sabar2 nak makan mee kuah ketam tue.
Tapi kali ni kami beramah mesra skit ngn org yg amik order.

Kami tnya gerai ni mmg ada kuah ketam aje ke?
Ketam nye mmg takde ke? heheheh
Sekali terus dia tunjuk satu bekas penuh berisi ketam!
Dalam ati "hah amik hang sekali dia tunjuk ketam daa!"
Nak saiz apa? semua ada! kecik bsar order aje!

So Chon pon order ar mee kuah ketam beserta dgn ketam fresh!
Aku? aku tetap nk yg biasa..sbb?
ntah le aku dah mmg tertarik tergam ngn mee kuah ketam aje
Tak nak yg laen doh!

Mee kuah ketam aku smpai dlu
So apalagi nyum2 aku mkn dlu ar dgn lahapnye
Sori ar abg kelaparan tak dpt nk nuggu mee ketam awak tue

Mee ketam Chon tu derang masak laen
Kira spesel skit ar
Chon tak sbar tu nk tgk cane spesel nye
So dlm 3minit pastu smpai la mee ketam nye
Nampak upa mcm menarik still guna kuah yg sama
Tapi kali ni derang tumis skit kot
Sbb aku nmpak agak berminyak sdikit

Hurm aku rasa jgk ar kuah mee ketam Chon tu
Komen aku..takde la sedap sgt
Mee kuah ketam tu lagi sedap.

Upanye Chon pon mcm tu jgk
Ketamnye mmg ar sedap tapi mee kuah ketam tu
Mmg lagi sedap takde bandingannye
Walaupun takde ketam
Tapi rasa sgt la sedap!


Ha ini la rupa mee ketam tu (sori kualiti gambar tak elok sbb amik thru my phone lagik!)
Hage nye cuma RM8.50 aje murah kan!
(ikut size ketam jgk la tapi ni dikira XL nye size tau)
Kalau kat KL ni mau puluh2 hinggit!

Ok la kisah mee ketam ni belum berakhir
continue part3 plak yer muahahaa
rajin plak aku menaip arini hurm...

Mee Ketam Juru part1

Assalamualaikum...

Dah lama tak update blog aku igt cam nk kuburkan aje blog ni tapi kdg2 rasa rindu jgk.
Aceli ada byk cite nk dikongsi tapi kemalasan utk menulis dan mengarang tersangat la tinggi.
Kan bagus klau ada technology yg mampu tulis apa benda yg aku nak ckpkan muahahaha..
tu sudah tahap kronik nye gile malas!

Arini aku nak kongsi satu jenis mee..
mee ni laen dari yg aku mkn..selalu mkn mee bandung,
mee kuah, mee ladna, sizzling (mee jgk kan),
mee udang dan segala jenis mee version melayu la
yg chinesse nye mskn aku mmg jarang la makan tapi tau la jenis2 nye.

Ada la sorang kwn aku ni buat status dlm Facebook
katanye dia g makan mee KETAM kat Juru, Penang..
pergh sedap gile katanye..
Aku pon tergoda jgk dgr comment nye itue
So why not aku pon nak try jgk la dah alang2 mmg setiap bulan kami balik kg.

So misi mencari mee ketam pon bermula la di Juru (ini cite 2-3 bulan yg lepas ye hehehhe)
Kwn sy tu kata mee ketam msuk kat autocity n berdekatan dengan simpang petronas
Pusing nye pusing jumpa la jgk
Tapi tak tulis pon besar2 mee ketam
Yang ditulis nye Mee Kuah Ketam.

Hurm takpe la asalkan ada jgk perkataan ketam
So cuba aje la dah alang2 dtg kan
So dgn teruja nye kami pon order la sorang satu mee ketam tuh
Satu tuk Chon satu tuk aku

Nampak mcm menarik! So tempting!
Tak sabar nak rasa...
Bila dah rasa..MEMANG SEDAP sgt!
Aku tak penah lagi mkn mee ketam
Tapi mee kuah ketam ni mmg sedap!

Tuk pengetahuan,
mee ni mmg takde ketam
Tapi kuahnye tu derang dah mesin isi ketam
dan dijadikan kuah
So rasanya kuah nya mmg manis ketam asli!
Kuah nye agak pekat dan likat sedikit.

Klau tak caya pegi la cuba rasa
Harga nye pon murah cuma RM3.50 aje
Berbaloi sgt2

Ha ini la rupa mee kuah ketam itue (sori la ni camera phone aku ni tak sharp sgt huhuhuhu)

Kedai nye kecik aje tepi jalan jer
Tapi customer nye tu pelbagai bangsa yg dtg makan
Even kedainye tu mmg gerai
Tapi aku rasa dia untung byk maaa
Sbb mcm tak putus2 org dtg mkn
Bukan setakat mee ketam depa jual
Ada mee goreng ketam n nasi goreng ketam

Ada la aku tgk one customer tu mkn mee goreng ketam
hurm nmpak so tempting!
Chon dah angkat kening kat aku sambil bsik
"ma cam sedap jer!"
"hurm apa kata kita tapau mee goreng plak!"
heheheh gilenye makan!
So tapau le!

Dan rasanye mmg tak menghampakan
Mee goreng ketam nye pon tersangat la sedap
Even mmg takde ketam tapi mmg rasa ketam!
Cane tu! huhuhuh whatever pon alhamdulillah kenyang!
Semoga murah rezki derang.

Ok la ni kisah mee ketam part 1 yer..
Part 2 nyusul di entry laen plak..


Feb 3, 2010

I like Sean Faris!

Last two days nite aku tgk one movie nih kat HBO kot.

cite nye ala2 kick boxing.

Tapi kick boxing yg best la sbb hero nye tersangat la ensem!

Cite tu entitle nye: Never Back Down



Dah lama aku tak tgk hero omputih yg ensem2 cmni.


Ha ni la dia Sean Faris!

Muka dia seakan-akan Christiano Ronaldo.

Chon pon kata dia ensem cam Christiano Ronaldo!

Cite ni mmg best ar jgk..sapa2 yg suka cite lawan2 akan suka kot tgk cite nih.

Mamat jambu yg terror kick boxing!

Lepas aje tgk cite tu terus aku google carik pelakon nih

Upa2 nye dia ni mmg an american model

Patut la ensem!

Tapi lakonan nye takde la control macho sgt

nmpak real n comei aje..

Aceli 1st cite dia yg aku dah tgk

tapi tak prasan upanye Sean Faris yg berlakon

Cite tu tajuk nye Sleepover!



Ada lagi movie nye yg aku akan google tgk antaranya:

1. Forever Strong
2. Manifest Destiny
3. The Glass Eye
4. Brooklyn to Manhattan
5. Ghost Machine
6. King of Fighters
7. Amsterdam
8. The Vampire Diaries (TV Series)

Pasni pasti apa aje cite dia aku akan tgk hahahha

Selain dia ada la jgk aku suke hero2 laen cam:

My 1st hero

Johny Deep

My 2nd hero




Nicholas Rogers aka Tarabas

Kesemua di atas ni hero2 omputih jer

Aku rasa itu je kot yg menarik minat aku

Hero2 laen best jgk tapi biasa2 ajer hehhehe

tak campur lagi hero korea hahahaha

Itu cite laen la plak